Antena Meniu Search
x

Românii respiră 13 kilograme de praf pe an. Situația devine alarmantă

Respirăm în fiecare an 13 kilograme de praf! Măsurătorile alarmante au fost făcute de Agenţia Europeană a Mediului, care arată că România este singura ţară din Uniune care nu reuşeşte să reducă poluarea. Anual 30 de mii de români mor timpuriu din cauza aerului otrăvit, spun medicii.

de Redactia Observator

la 10.08.2019, 21:39

Vezi și

Respirăm în fiecare an 13 kilograme de praf! Măsurătorile alarmante au fost făcute de Agenţia Europeană a Mediului, care arată că România este singura ţară din Uniune care nu reuşeşte să reducă poluarea. Eforturile celorlalte state sunt vizibile, în timp ce la noi, anual 30 de mii de români mor timpuriu din cauza aerului otrăvit, spun medicii. Numărul maşinilor vechi de pe şosele tot nu a scăzut considerabil, în schimb a crescut nivelul poluării generate de încălzirea locuinţelor.

În casă, pe stradă, chiar şi în parcuri, suntem sufocaţi de praf. În marile oraşe, românii inhalează zilnic aproximativ 35 de grame de particule toxice, echivalentul a două linguri şi jumătate, spun oficialii Agenţiei Europene de Mediu.

Emisiile maşinilor din trafic sunt principala sursă de poluare. Cel mai recent raport arată că aerul e tot mai otrăvit şi din cauza combustibililor folosiţi la încălzirea locuinţelor. Respirăm şi particule toxice generate de industrie, iar în lipsa controalelor pe şantiere nu se respectă regulile de protecţie a populaţiei. Astfel că într-un an fiecare român inhalează 13 kilograme de praf.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Medicii spun că poluarea e de vină pentru 20 la sută din cazurile de îmbolnviri de cancer pulmonar. În schimb, praful din casă duce mai degrabă la alergii.

Bucureştiul este al patrulea cel mai poluat oraş din ţară, în timp ce Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt pe primele locuri.

Constanţa este cel mai puţin poluat oras. La malul mării, curenţii sunt mereu activi, iar particulele toxice sunt "măturate" de vânt.

Experţii spun că România este singura ţară din Europa care nu a reuşit să reducă nivelul poluanţilor din aer, care ajungea în 2017 la 143 de kilotone.

Comisia Europeană a deschis, anul trecut, o procedură de infringement împotriva României din cauza poluării. În cazul unei condamnări, riscăm amenzi de până la 400 de mii de euro pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Românii respiră 13 kilograme de praf pe an. Situația devine alarmantă