Antena Meniu Search
x

România a obţinut 79.9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Banii fac parte din bugetul de 800 de miliarde de euro destinat recuperării economice după pandemia de coronavirus.

de Redactia Observator

la 21.07.2020, 17:28

Vezi și
  • Cei 27 de lideri europeni au ajuns la acest acord după negocieri aprinse.
  • Finlanda, Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca au fost greu de înduplecat.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

Era 6 şi jumătate dimineaţa când cei 27 de lideri au reuşit să ajuns la un acord ce părea imposibil până şi pentru ei cu câteva ore în urmă.

4 zile şi nopţi au negociat în spatele uşilor închise avându-i drept moderatori pe Angela Merkel şi Emmanuel Macron.

Mai bine de 90 de ore de consultări, dezbateri şi negocieri cu scopul final de a aproba bugetul multianual 2021 - 2027 şi cel pentru reconstrucţie propus de Comisia Europeană.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027 iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.

Cei 27 de lideri europeni au ajuns la acest acord după negocieri aprinse. Finlanda, Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca - aşa numiţii frugali - au fost greu de înduplecat.

Cele cinci state au cerut reducerea cuantumului granturilor de la 500 de miliarde la 375. În cele din urmă au convenit la 390 de miliarde de euro iar restul, până la 750 vin sub formă de credite.

Iniţial, România urma să primească peste 33 miliarde de euro doar pentru relansarea economică post-covid. 19.6 veneau din granturi iar diferenţa sub formă de împrumuturi.

Angela Merke, cancelarul german: Nu a fost uşor, au fost mai multe zile tensionate, tensiunile au venit din diferite direcţii. Dar ceea ce contează acum, pentru mine, este că în cele din urmă am ajuns la o înţelegere.

Uniunea Europeană a propus şi condiţionarea acordării fondurilor de implementarea unor reforme structurale şi de respectarea statului de drept ceea ce a nemulţumit Ungaria, Polonia şi Slovenia.

O altă concesie a fost făcută celor cinci state frugale care vor beneficia de o reducere semnificativă a contribuţiilor lor bugetare. În ciuda acestor compromisuri, summitul maraton - cel mai lung din ultimii 20 de ani - este considerat un succes istoric de către liderii europeni.

Emmanul Macron: Sunt convins că acest plan, acest buget, prin natura lui va răspunde provocărilor sanitare, economice şi sociale, cu care ne confruntăm cu toţii în ţările noastre.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Am reuşit! Europa este puternică! Europa este unită!

Acordul încheiat astăzi în urma summitului de la Bruxelles urmează să fie votat în Parlamentul European.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » România a obţinut 79.9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană