Antena Meniu Search
x

În Mureş, femeile care vor să aibă copii sănătoşi trebuie să respecte o tradiţie de Rusalii UNICĂ în România: udatul nevestelor

România are unele obiceiuri de-a dreptul ciudate. Despre unele nici nu mai este clar de unde se trag. Aşa este de exemplu, udatul nevestelor.

Vezi și

România are unele obiceiuri de-a dreptul ciudate. Despre unele nici nu mai este clar de unde se trag. Aşa este de exemplu, udatul nevestelor.

Este un obicei care se practică în a doua zi de Rusalii în Mureş, în zona Văii Gurghiului. Mai exact, femeile abia măritate trebuie să fie udate în apa râului, dacă vor să aducă pe lume prunci frumoşi şi sănătoşi.

În a doua de zi de Rusalii, localnicii lasă orice treabă de o parte. Nevestele care s-au măritat în anul care a trecut trebuie udate de flăcăii satului. 

Nu durează mult şi nevestele sunt luate în braţe de voinicii satului care ameninţă că le aruncă în apă.

Bărbaţii lor trebuie să negocieze cu tinerii astfel încât partenerele lor să fie udate doar pe ... pantofi. E obligatoriu, altfel se fac de râs în toată localitatea.

Iar după ce şi achită "datoria" faţă de voinici, petrec, împreună, până seara târziu.

Tradiţia din Gurghiu, unică în România, este respectată de mai bine de un secol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » În Mureş, femeile care vor să aibă copii sănătoşi trebuie să respecte o tradiţie de Rusalii UNICĂ în România: udatul nevestelor