Antena Meniu Search
x

Trei sferturi din grâul românesc e exportat şi importăm aluat congelat

A fost un an bogat pentru agricultura românescă. De roade se vor bucura însă vecinii noştri de peste hotare.

la 25.09.2017, 20:58
Vezi și

A fost un an bogat pentru agricultura românescă. De roade se vor bucura însă vecinii noştri de peste hotare. Trei sferturi din grâul românesc pleacă spre export în timp ce România importă aluat congelat. Importăm masiv şi carne, brânzeturi şi tomate. Doar în prima jumătate a acestui an am adus de peste hotare mâncare de aproape 3 miliarde de euro. 

România trimite grâul peste hotare şi importă de două ori mai multă pâine şi prăjituri din afara ţării. Aurel Popescu, preşedinte Rompan: "România nu a importat mai mult de 40.000 de tone de pâine şi produse congelate de patiserie într-un an. Noi milităm să exportăm cât mai multe produse procesate. Pâine, biscuiţi, cozonaci." 

Anul acesta, importurile au crescut cu 20%. Inclusiv carnea proaspătă pe care o găsim în galantare este adusă de la mii de kilometri distanţă, din ţări precum Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Polonia şi Italia. Cantitatea importată este mai mare de la un an la altul. Peste 90 de mii de tone de carne de porc au ajuns pe mesele consumatorilor români în primele şase luni ale acestui an. Anul trecut, în aceeaşi perioadă de timp, România a importat cu aproape 7 mii de tone de carne de porc mai puţin. 

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: "Dacă eu caut să cumpăr carne de porc şi piaţa românească îmi oferă carne de porc o cumpăr de pe piaţa românească. Dacă piaţa românească nu îmi oferă o cumpăr de afară. Totdeauna s-au importat între 40% şi uneori chiar 50%. La carnea de porc România este deficitară." 

Şi importurile de brânzeturi, banane şi tomate au crescut în acest an. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Trei sferturi din grâul românesc e exportat şi importăm aluat congelat