Antena Meniu Search
x

Video Românii arşi la buzunare de Paşte: Carnea de miel, ouăle, cozonacul şi pasca, mai scumpe

Vom avea un Paşte scump. Toate vor costa mai mult: carnea de miel, ouăle si dulciurile tradiţionale. Că îi cumpărăm de la patiserie sau îi facem noi acasă, cozonacii s-au scumpit pentru că toate produsele folosite pentru prepararea lor au preţuri mai mari. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 29.03.2022, 21:29

Vezi și

An de an, de Crăciun şi de Paşte, Cristina face cozonaci şi pască pentru cei dragi. Foloseşte ingrediente de cele mai bună calitate ca să facă cinste reţetelor transmise din generaţie în generaţie în familia ei. 

Cristina: Foarte important pentru cozonac trebuie să luăm făină cu cât mai multe grame de proteină, untul e foarte important, trebuie să aibă cel puţin 80 la sută grăsime, pentru pască e important să luăm o brânză bună. 

În trei luni, toate ingredientele pentru cozonaci s-au scumpit. Făina ne costă cu 16 la sută mai mult, uleiul e mai scump cu 26 la sută, iar pentru brânza de vacă dăm cu opt la sută mai mult. Preţuri mai mari au şi cacao, untul, ouăle, şi zahărul. De Crăciun, cu 60 de lei, Cristina a făcut doi cozonaci. Acum... 

Românii arşi la buzunare de Paşte

Pe acelaşi subiect

Cristina: Toate ingredientele au fost cumpărate de la supermarket. pentru doi cozonaci raportându-ne la un preţ mediu au costat 77 de lei. În ce priveşte pasca pe mine m-a costat 33 de lei, dar e o pască mai mică. 

Chiar şi cu aceste scumpiri, tot ieşim mai ieftin cu cozonaci şi pască făcute-n casă. 

La patiserii, preţurile au explodat pentru că pe lângă materia primă, patiseriile plătesc bani în plus şi pentru curent, gaze şi combustibili. 

Andreea Moldovan, patiseră: Ni s-au dublat materiile prime de bază. Ni s-au mărit cu vreo 40 la sută preţurile la unt, ciocolată şi cacao. Transportul s-a scumpit foarte mult. 

Această patiserie din Capitală se laudă cu ingrediente de import de cea mai înaltă calitate. Preţul e pe măsură. 

Andreea Moldovan, patiseră: La momentul acesta e 135 de lei un cozonac de un kilogram 400, un cozonac mare şi cel mai probabil vom ajunge cu el la 150 de lei. Pasca va fi probabil 180 de lei de la 170. 

Altă patiserie, acelaşi miros de cozonac în bucătărie. Comenzile pentru Paşte deja au început. 

Patiser: Preţurile vor varia de la 100 de lei până la 450 de lei. Cozonacul clasic o să fie 115 lei. 

Pasca 100 de lei. Nu sunt foarte mari în comparaţie cu anul trecut, nu se simt, dar a fost nevoie. 

Mai convenabile sunt preţurile la piaţă. 

Costel, producător-reporter: Cozonacii sunt făcuţi la noi în localitate, în Jina, cozonaci de casă, foarte gustoşi.

- Cu cât se vinde un cozonac acum?

- 30 de lei kilogramul 

- Preţul cum e faţă de anul trecut?

- Mai mare din cauză că s-au scumpit şi cerealele şi făina şi combustibilul şi toate.

Cei mai ieftini cozonaci se găsesc în continuare în supermarket-uri. Acolo preţurile pleacă de la 15 lei, cu 5 lei mai mult decât de Crăciun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii arşi la buzunare de Paşte: Carnea de miel, ouăle, cozonacul şi pasca, mai scumpe