Antena Meniu Search
x

Video Transportatorii amenință că trag pe dreapta. Cât pierde lunar un singur camion, din cauza scumpirilor la carburanți

Epopeea scumpirilor la carburanţi continuă. Astăzi, motorina a depăşit opt lei pe litru, în majoritatea staţiilor de alimentare. Transportatorii se plâng că nu mai fac faţă. În lipsa unor măsuri de sprijin guvernamental, spun că vor trage maşinile pe dreapta, în mai puţin de două săptămâni. 

de Ioana Matei

la 23.03.2022, 20:14

Vezi și

La doar două săptămâni de la marea isterie de la pompă, preţul motorinei a crescut din nou.     

Ioana Matei, reporter Observator: În Capitală, mai bine de jumătate dintre staţiile Petrom vând litrul de diesel standard cu 8,08 lei. La Rompetrol, preţul este şi mai mare - 8,31 lei, un litru de motorină standard. Şi în staţiile MOL litrul de motorină depăşeşte 8,30 lei, asta în timp ce benzina continuă să se păstreze sub pragul de 8 lei. 

O explicaţie ar fi legată de preţul barilului, care a săptămâna trecută era sub 100 de dolari. Acum, cotaţia petrolului Brent se apropie de 120 de dolari.

Cristian Tudorescu, consultant financiar: Jucătorii din piaţă eventual să îşi fi acumulat stocuri mai multe, care să fi fost transformate în benzină, la acel preţ. Şi probabil la motorină nu s-a reuşit acest lucru. 

Pe acelaşi subiect

Cei mai afectaţi sunt transportatorii, pentru care scumpirea motorinei înseamnă costuri mai mari între 1.300 şi 2.500 de euro pe lună, pentru un singur camion. 

Radu Dinescu, secretar general UNTRR: 30-40% din total costuri reprezintă costul cu motorina. 

Cer autorităţilor reducerea preţurilor prin subvenționare sau reducere de taxe şi TVA, indexarea costului carburantului în timp real, precum şi suspendarea ratelor şi a impozitelor pentru trei luni. În lipsa unor măsuri urgente, transportatorii spun că lanţurile de aprovizionare vor fi blocate. 

Radu Dinescu, secretar general UNTRR: La 31 martie, nu vor avea din ce să îşi plătească motorina şi pe 1 aprilie o să parcheze camioanele că nu pot să le opereze. 

Constantin Dogărescu, FORT Brasov: Noi, la urma urmei, dacă tragem o linie, noi mergem pe pierdere. Şi pierderea asta nu putem să o ducem la nesfârşit.

Criza transportatorilor se întinde la nivel european

În Spania, camionagii protestează de zece zile

Protestatar: Vrem un preţ minim care să spună "până aici putem să muncim". Care să îţi spună până unde poţi lucra în pierdere. Şi noi suntem fără îndoială sub acest prag. 

Autorităţile spaniole vor acorda transportatorilor un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, dar sindicatele nu sunt mulţumite. O măsură similară a luat şi Franţa, care a dat 400 de milioane de euro, în timp ce Italia şi Portugalia au decis reducerea preţurilor la pompă şi acordarea de bonificaţii pentru transportatori. 

Constantin Dogărescu, FORT Brasov: O parte din investitorii din România vor pleca pentru că nu vor mai fi competitivi din cauza transportului pe piaţa europeană. 

Creşterea preţurilor are strânsă legătură şi cu războiul din Ucraina

Jumătate din motorina care ajunge în Europa, sub formă de petrol sau produse finite, vine din Rusia, iar o eventuală restricţionare a importurilor ar fi devastatoare. Scumpirea motorinei afectează mai bine de jumătate dintre şoferii români.

Din cele 9,6 milioane de autoturisme înregistrate în România, aproape 5 milioane sunt diesel, 4 miloane sunt alimentate cu benzină şi mai puţin de 100 de mii folosesc energie verde. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Transportatorii amenință că trag pe dreapta. Cât pierde lunar un singur camion, din cauza scumpirilor la carburanți