Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii care au primit 250 de lei de la stat, dar nu-i pot folosi. Merg zeci de km şi dau bani de unde n-au, să ajungă la magazin

Statul a dat bani, dar nu s-a gândit şi un pic mai departe. La ţară, acolo unde e nevoia mai mare, cardurile sociale nu pot fi folosite. Doar anumite magazine acceptă astfel de plată, aşa că mulţi oameni sunt nevoiţi să meargă cu autobuzul zeci de kilometri. Drumul este lung, greu şi o cheltuială în plus pentru oameni care-şi chibzuiesc şi ultimul leu ... ca să le ajungă de la o lună la alta.  

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 09.08.2022 , 21:10

"Zahăr, făină, mălai..." Sunt alimentele pe care tanti Maricica le-a cumpărat cu banii de pe cardul social. Luase şi carne, dar s-a terminat repede: "Uite, frigiderul l-am şi tras din priză". Întrebată cât timp îi ajung alimentele, tanti Maricica răspunde că în jur de o lună: "Chibzuiesc din ele".

Ca să ia alimente de 250 de lei, oamenii dau bani buni pe drumul spre magazine

Fără pensie, femeia spune că trebuie să se descurce cu doar 140 de lei în fiecare lună, ajutor social. N-acoperă aproape nimic. Nici utilităţi, nici medicamente. A primit cardul cu banii de la stat ca pe o mană cerească. Doar că şi cardul a venit cu probleme. Ca să-l folosească, trebuie să meargă în altă localitate, departe de casă. A dus-o fiica ei. 

Vezi și
  • Tanti Maricica: N-ai cu ce să ajungi, să mergi în alte părţi.
  • Reporter: Dacă nu vă ajuta fiica, aţi fi avut cum să mergeţi în oraş sau în altă parte?
  • Tanti Maricica: Nu puteam, că nu aveam. Microbuzele sunt scumpe. Eu nu am bani, nu am pensie, nu am nimic. Greu...
Pe acelaşi subiect

"În localitatea Roşia de Amaradia, la peste 50 de kilometri distanţă de Târgu Jiu, aproximativ 500 de localnici au primit aceste carduri sociale. În comună, nu există, însă, niciun magazin, unde oamenii să le poată folosi", spune Diana Speretoiu, reporter Observator.

La sat, oamenii se confruntă cu mari greutăţi. Nu mai au alternative

Viorica are cinci copii. Cel mai mic, de 7 ani. Cu o familie numeroasă, e greu să aibă tot timpul masa plină. Aşa că se bucură de ajutorul primit de la stat. Însă ca să-l folosească a fost nevoită să scoată alţi bani din buzunar ca să meargă la Târgu Jiu, la 50 de kilometri distanţă. "Ne-am dus cu un vecin ca să putem să luăm alimentele. Am luat ulei şi făină. Ar fi mai uşor dacă ne-am lua din sat, dar... Nu merge nimeni degeaba dacă nu dăm şi (n.r. bani) de benzină", povesteşte Viorica. Un bilet de autobuz până la Târgu Jiu costă 40 de lei, dus-întors, pentru cei care nu au alte soluţii.

"Trebuie să aştepte după microbuze, stau prin staţii cu marfa în spate, cu marfa pe lângă ei. Odată m-am nimerit la Târgu Jiu şi femeia aştepta după microbuz. Fiind cu maşina primăriei, am ajutat-o. Am intrat într-un magazin, şi-a făcut achiziţiile de alimente contravalorii tichetului de 250 de lei", spune Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia. Proprietarul unui magazin din sat a făcut demersuri să poată vinde şi el alimente pe carduri. Încă aşteaptă un răspuns de la autorităţi. "Trebuie ok-ul de la ei pentru acest aparat", explică Marius Morariu, proprietar magazin.

Carduri sociale pentru 2,6 milioane de români. Cine sunt beneficiarii

Peste 2,6 milioane de români beneficiază de acest sprijin pentru alimente. Cardul e încărcat cu 250 de lei, o dată la două luni, şi poate fi folosit în cel mult un an. Familiile cu mai mult de doi copii, pensionarii cu venituri mici, românii cu ajutoare sociale şi cei cu dizabilităţi se regăsesc pe lista beneficiarilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Românii care au primit 250 de lei de la stat, dar nu-i pot folosi. Merg zeci de km şi dau bani de unde n-au, să ajungă la magazin