Antena Meniu Search
x

Video Românii care şi-au unit forţele să restaureze case vechi de 200 de ani în Bucovina. Răsplata trudei lor

Gest extraordinar de solidaritate în Bucovina. Din pasiune şi din teama de a nu se pierde specificul tradiţional al zonei, comunitatea a decis să acorde ajutor în restaurarea caselor tradiţionale bucovinene. Pentru a păstra cu stricteţe arhitectura unică în lume, oamenii recondiţionează locuinţele aşa cum au fost ele create odinioară, cu lut. Iar pentru gestul lor, vor fi şi răsplătiţi. 

de Angela Bertea

la 07.05.2022, 14:29

Vezi și

În Bucovina, localitatea Bilca, voluntarii şi localnicii se pregătesc să lutuiască două case relocate, vechi. Una dintre ele are peste 200 de ani.

Casele vechi de 200 de ani, îmbrăcate în lut în Bucovina

Operaţiunea surprinsă în imagini este călcarea lutului special, amestecat cu paie şi apă. Este o experienţă inedită. Lutul va ajunge pe pereţii căsuţelor, ca izolaţie. După ce va fi lipit pe pereţi şi se va usca, urmează o altă etapă, cea de feţuire, iar la final - văruirea. 

Munca oamenilor, răsplătită cu sarmale şi pâine caldă

Pentru truda depusă aici, oamenii vor fi răsplătiţi cu sarmale şi pâine caldă, coaptă de dimineaţă în cuptor tradiţional. La finalul zieli, se vor bucura de un foc de tabără. Este un moment minunat de socializare şi solidaritate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii care şi-au unit forţele să restaureze case vechi de 200 de ani în Bucovina. Răsplata trudei lor