Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii din mediul rural au ajuns să ducă dorul sectoristului de odinioară. Polițiștii, puțini spre inexistenți

Un scandal iscat în barul unei localităţi din Dolj aplanat, culmea, nu de poliţie, ci de primar, readuce în discuţie o situaţie veche şi fără rezlovare. Deocadată, cel puţin, şi anume lipsa acută de personal din Poliţia Română. Cu o structură subdimensionată, poliția ajunge să constate mai mult decât să prevină. Iar în zonele rurale e și mai rău. În multe posturi bate vântul, iar puținii polițiști care se mai găsesc trebuie să acopere sectoare care se întind chiar şi pe 80 de kilometri. 

de Cristina Oprea

la 21.02.2023 , 17:34

Ne aflăm în comuna Călărași din Dolj. Una din nenumăratele localități rurale in care poliția nu poate asigura permanență. Oamenii s-au obișnuit să ceară, mai degrabă, ajutorul primarului când dau de necaz. La o încăierare dintr-un bar, edilul a ajuns înaintea poliției.

Sandu Sorin, primarul comunei Călărași: Am fost sunat de către tatăl unuia dintre proprietarii localului (...) Că sunt violențe (...) sunt sparte aparate, sunt agresați angajații. Am sunat la poliție, la Dăbuleni, și am crezut că se rezolvă. Între timp, din nou am fost sunat de către om că nu a ajuns poliția. 

Întârzierea e justificată, căci polițiștii vin tocmai din localitatea învecinată. Iar dacă deja se află în misiune, timpul de răspuns la intervenție e și mai mare. Nu e de mirare că oamenii au ajuns să ducă dorul sectoristului de odinioară. "Păi atunci erai mai în siguranţă. Atuncea era siguranță", ne spune un localnic.

Vezi și

În comuna Mischii, aceeaşi problemă. 

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Popa, primar Mischii: Postul de poliţie Mischie e arondat secţiei de poliţie Pieleşti. Dintr-un capăt la altul al sectiei rurale Pieleşti sunt undeva în jur de 70, 80 de kilometri. Deci, ca să ajungă unul din patrulă la Tezlui şi se întâmplă un eveniment la Buzeşti lui îi trebuie cel puţin 45 de minute, o oră ca să ajungă la eveniment. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Aproape 20% este deficitul de personal din Poliția Română. O medie calculată la nivelul național și care nu reflectă nevoia de polițiști din mediul rural, care este și mai mare. În total, lipsesc din posturile de poliție din întreaga țară aproape 30.000 de lucrători.

Lucian Bode, ministrul de Interne: Totul este limitat de alocările bugetare. Avem nevoie şi de dezvoltare, şi de investiţii, şi de modernizare a sediilor, a structurilor noastre, aşadar, pe rând, le vom onora, în măsura posibilităţilor.

Potrivit statisticilor oficiale, în România este un polițist la 500 de locuitori, față de 300, media la nivelul Uniunii Europene.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Românii din mediul rural au ajuns să ducă dorul sectoristului de odinioară. Polițiștii, puțini spre inexistenți