Antena Meniu Search
x

Săcărâmb, satul în care legenda se îmbină cu istoria

Un sat ca un muzeu în aer liber poate fi destinaţia perfectă pentru zilele plăcute de toamnă. Ţintă a căutătorilor de aur şi minerale rare în urmă cu câteva secole, Săcărâmb cucereşte acum cu priveliştile care îţi taie răsuflarea şi poveşti ale unor vremuri demult apuse.

de Cătălin Moş

la 07.09.2020, 16:55

Vezi și
  • În satul în care legenda se îmbină cu istoria, clădirile au şi ele poveştile lor.
  • Unele vechi de secole care abia aşteaptă să fie cunoscute de musafiri.

Înconjurat de munţi şi păduri, satul Săcărâmb din judeţul Hundeoara te duce înapoi în timp cu câteva secole. Atunci când era doar un loc în care poposeau căutătorii de comori din toată lumea.

Daniel Iancu, cercetător ştiinţific MCDR Deva: Localitatea Sacaramb este una dintre localitatile reprezentative ale judetului Hunedoara. Este cunoscuta ca facand parte din asa numitul patrulater aurifer al muntilor Apuseni. La un moment dat Sacarambul era un oras cosmopolit, chiar daca acum este un simplu sat care apartine de comuna Certej.

Printre localnci încă există credinţa că pădurea care înconjoară satul are proprietăţi miraculoase şi că aerul de aici vindecă orice boală. Pe vremuri, chiar şi membrii familiilor imperiale austro-ungare veneau aici să se trateze de diferite afecţiuni.

În satul în care legenda se îmbină cu istoria, clădirile au şi ele poveştile lor. Unele vechi de secole care abia aşteaptă să fie cunoscute de musafiri.

Vechea biserica din Sacaramb este cunoscuta astazi drept biserica trasnita pentru ca pe 13 septembrie 1970 in timpul unei furtuni a fost lovita de un fulger si arsa din temelii"

Înconjurat de peisaje sălbatice, satul a devenit şi sursă de inspiraţie şi pentru artiştii care ajung în zonă.

Ioan Vasiu, scriitor: Satul acesta este cu adevarat o sursa de inspiratie pentru scriitori dar si pentru pictori si fotografi. Oamenii de aici au imprumutat parca ceva din tacerea muntilor si din fosnetul padurilor

Ultimele mine din zona Săcărâmb au fost închise în anul 2000. Localnicilor le-au rămas amintirile, dar şi mândria că trăiesc într-un loc de poveste. Tot în apropiere se află şi o pădure căutată de pasionaţii de ezoterism numită Pădurea de Argint.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Săcărâmb, satul în care legenda se îmbină cu istoria