Antena Meniu Search
x

Salvați de la amputare în ultimul ceas

Copiii bolnavi de cancer primesc a doua şansă în urma unei campanii marca Observator.

Vezi și

 Copiii bolnavi de cancer primesc a doua şansă în urma unei campanii marca Observator. A fost nevoie ca un tânăr să îşi piardă piciorul pentru ca statul să decidă că poate şi trebuie să plătească protezele care înlocuiesc tumorile osoase canceroase.

Larisa e mezina familiei. Părăsită de tată, la fel ca surorile şi mama ei, a crescut într-o cămăruţă şubredă, pe sub care trece apa atunci când plouă. Acolo a simţit şi primele dureri. În frig, căci nimic nu poate încălzi o încăpere cu pereţii găuriţi.

Cancerul osos avea să se confirme trei luni mai târziu, urmat, firesc, de şapte cure cu citostatice. Pe 23 iulie intra în sala de operaţie. Acolo, profesorul Burnei avea să îi înlocuiască tumora canceroasă cu o proteză care va prelua toate funcţiile piciorului.

Costurile protezei depăşesc 10 mii de euro. Larisa este primul pacient pentru care statul decontează integral o astfel de proteză, iar acum, la trei săptămâni de la operaţie, se ridică şi încearcă să meargă. A fost nevoie ca Ştefan să îşi piardă piciorul din cauza operaţiei făcute prea târziu, iar Cosmin să arate că se poate dacă se intervine la timp.

În spatele cifrelor stau poveştile unor copii ca Larisa. Fără proteze decontate de stat, amputaţia e inevitabilă. Este motivul pentru care fondul alocat să rămână cel puţin acelaşi în fiecare an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Salvați de la amputare în ultimul ceas