Antena Meniu Search
x
LIVE

Salvamarii nu mai fac respirație gură la gură, ca să salveze persoanele în stop cardio respirator scoase din mare

Salvamarii nu mai fac respirație gură la gură, ca să salveze persoanele în stop cardio respirator scoase din mare, aceasta fiind o măsură de precauție pentru a evita infectarea cu coronavirus. Anunțul a fost făcut chiar de șeful salvamarilor din Constanța și Mamaia.

De Cosmin Stăniloiu la 25.05.2020, 14:51
Coronavirus în România
Pandemia de coronavirus schimbă regulile pentru salvamarii români - Facebook
  • Sezonul estival s-ar putea deschide în România pe 15 iunie.
  • Vor fi măsuri speciale din cauza pandemiei de coronavirus.

Românii așteaptă nerăbdători relaxarea restricțiilor la finalul perioadei în care în țară e stare de alertă, mai ales pentru a putea merge la mare. Va fi însă un sezon atipic pe plajă pentru toată lumea, inclusiv pentru salvamari. Din partea autorităţilor competente (Direcţia de Sănătate Publică, Apele Române) salvamarii aşteptă indicaţii oficiale cu privire la normele pe care trebuie să le respecte. 

S-au luat primele măsuri şi se fac scenarii în ceea ce priveşte intervenţiile pentru salvarea turiştilor. În primul rând, salvamarii vor lucra în ture (dimineaţa şi după-amiaza) şi se va evita pe cât posibil contactul între ei.

"Am făcut 7 zone: 4 în Mamaia şi 3 în Constanţa. Fiecare zonă are un număr de salvamari care lucrează în două ture. În cazul în care, Doamne fereşte, se infectează careva, atunci persoana este izolată, fără să infecteze pe ceilalţi. Dacă ne-am infecta 30-40% dintre noi ar fi jale.", a declarat, pentru Adevărul,  Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, care are în coordonare 130 de salvamari. 

Intervenţiile de anul acesta ale salvamarilor vor fi puţin diferite faţă de anii precedenţi. "Încercăm pe cât posibil să protejăm salvamarii şi una dintre prevederi va fi ca atunci când o persoană este scoasă din apă, fără funcţii vitale, şi este nevoie de resuscitarea cardio-respiratorie să avem baloane de resuscitare. Vom dota fiecare punct de observare cu acest balon. Nu mai facem respiraţie gură la gură.", explică Gabriel Culea. 

Pe acelaşi subiect

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, dă asigurări că salvatorii nu sunt speriaţi de coronavirus şi vor acţiona la fel ca în ceilalţi ani: "Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie? Să fim serioşi." 

O altă măsură specială este aceea ca tuturor salvamarilor să le fie verificată temperatura la intrarea în tură. În cazul în care va fi depistat vreunul cu temperatură peste limita normală, acesta urmează să fie consultat de medici.  

De asemenea, salvamarii de la punctele fixe vor avea o mască pentru protejarea feţei, o mască pe care o vor purta atunci când discută cu turiştii care cer diferite informaţii. "Trebuie să se protejeze între ei. Va fi o mască mai specială care atunci când pleacă la intervenţii cade pe gât. Va fi roşu cu galben şi va scrie pe ea salvamar”, adaugă Gabriel Culea.

Imediat, după intervenţie, salvamarii se vor dezinfecta, ne asigură şefii acestora, şi vor respecta toate regulile de igienă impuse de autorităţi. „Sunt unii băieţi care sunt reticenţi în faţa acestui pericol, şi s-ar putea să nu vină anul acesta pe litoral, dar restul băieţilor sunt încrezători. Atâta timp cât respectăm nişte reguli este ceva normal şi o să acţionăm ca atare. Noi vom fi în prima linie şi vom salva vieţi.", a mai spus Gabriel Culea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Salvamarii nu mai fac respirație gură la gură, ca să salveze persoanele în stop cardio respirator scoase din mare