Antena Meniu Search
x

Salvamontiștii au înfruntat -21 de grade și riscul unei noi avalanșe pentru a-l găsi pe Liviu, alpinistul surprins de avalanșă în Călimani: "Poate că muntele l-a iubit prea mult si vrea să-l mai păstreze"

Zeci de salvamontiști au participat la o operațiune de căutare a trupului lui Liviu, alpinistul surprins, pe 1 decembrie, de o avalanșă, în Călimani.

Zeci de salvamontiști din cinci județe au participat la o operațiune amplă de căutare a trupului neînsuflețit al lui Liviu Pandelea, alpinistul surprins pe 1 decembrie, alături de alți doi prieteni, de o avalanșă în munții Călimani.

Salvamontiștii l-au căutat, luni, timp de șapte ore pe alpinistul care a vrut, pe 1 decembrie, să ducă steagul României pe Pietrosul Călimani, fără succes însă. Aceștia s-au confruntat cu temperaturi de minus 21 de grade, precum și cu pericolul real ca o nouă avalanșă să se producă în cornișa unde a dispărut Liviu.

Salvamontisti in operatiunea de cautare a lui Liviu, alpinistul disparut in Calimani

"Timp de două zile salvatorii montani din cinci județe ( Suceava, Neamt, Sibiu, Bistrita, Mures) au derulat incă o actiune, poate ultima, de recuperare a salvatorului montan Sorin Liviu Pandelea, îngropat de avalanșa din Calimani pe 1 Decembrie. Muntele ne-a întâmpinat cu o temperatură de -21 de grade și o cornișă amenintătoare pe care cei doi observatori desemnati de Salvamont Suceava și Vatra Dornei au veghet-o timp de 7 ore dând dobada de o rezistență fizica ieșita din comun. Cu toții știam ca in eventualitatea prabusitii cornisei, aveam cel mult 30 de secunde să părăsim zona și sa ne adapostim de avalansa ce avea să cadă peste noi. Totadata eram conștienti că nu toți vor reusi evacuarea de urgență și de aceea misiunea a fost 100% voluntară și tot de aceea nu au fost acceptat nimeni fara echipament special. S-au folosit toate tehnologiile și procedeele cunoscute de la săparea retelelor de gropi in zapada compactata cu adancimi variind de la 3 la 5 m până la sondari pe orizontală, caini special antrenați și dispozitive RECCO", se arată în mesajul postat de pagina de Facebook a Salvamont Neamț.

Pe acelaşi subiect

După ce au abandonat căutările luni, aceastea au fost reluate în această dimineață, deși salvamontiștii sunt circumspecți în legătură cu șansele ca trupul lui Liviu să fie găsit.

Salvamontisti in operatiunea de cautare a lui Liviu, alpinist disparut in Calimani

"Chiar daca dimineață s-a stabilit undeva la 3-4 ore timpul maxim de expunere la frig , dupa 7 ore inca se mai lucra si numai noaptea a facut ca oamenii muntilor sa coboare tacuti si resemnati din acea vale a mortii strajuta de Piatrosul Calimanilor. Astazi s-a urcat din nou in Calimani pentru probabil o ultima incarcare. Prognoza arată că un val de aer cald de altitudine va ajunge in zona incă din jurul orelor 13, iar riscul ruperii acelei cornișe și declansarii avalansei face ca riscul să nu mai fie acceptat. Urmează alte valuri de ninsori și probabil ca o sa trebuiasca să astaptam primavara. Colegii nostri din Suceava, Vatra Dornei și Salvamont România au facut tot ce ara cu putinta omeneste pentru a inapoia trupul neinsufletit familiei. Poatre ca muntele l-a iubit prea mult și vrea să-l mai pastreze un timp", se încheie mesajul.

Avalanşa de pe 1 decembrie a surprins trei salvamontişti voluntari care voiau să arboreze acolo tricolorul. Unul singur a scăpat cu viaţă. Este vorba despre Lucian Drăgan, de 35 de ani, care a fost găsit de echipele ce au plecat în căutarea lor și a fost dus la spital cu răni ce nu-i puneau viața în pericol.

Partenera lui Liviu, Nathalie-Renee Josse (29 de ani), a fost descoperită fără suflare, după câteva ore de căutări.

Liviu Pandelea si Nathy Josse, surprinsi de o avalansa in Calimani, pe 1 decembrie

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Salvamontiștii au înfruntat -21 de grade și riscul unei noi avalanșe pentru a-l găsi pe Liviu, alpinistul surprins de avalanșă în Călimani: "Poate că muntele l-a iubit prea mult si vrea să-l mai păstreze"