Antena Meniu Search
x

Video Salvamontiştii din Gorj, dotaţi cu drone de ultimă generaţie pentru misiunile de căutare și salvare

Misiunile de căutare şi salvare din munţi vor fi duse la bun sfârşit mai rapid de acum înainte. Salvatorii montani se vor folosi de un sistem ce a fost implementat în premieră la noi în ţară: vor căuta persoanele dispărute pe munte, în păduri ori în zone abrupte cu ajutorul unor drone de ultimă generaţie. Timpul de intervenţie va fi mai scurt, aria de acoperire va fi mult mai mare şi orice indiciu va fi descoperit mai rapid. 

de Redactia Observator

la 10.04.2022, 09:05

Vezi și

Odată ajunsă în aer, drona, care are o autonomie de aproape o oră, face sute de fotografii şi "vede" dacă persoana căutată este în zonă.

Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont: Identifică, în baza unor algoritmi, inteligenţei artificiale, absolut orice ar avea legătură cu corpul uman, chiar şi fragmente de corp uman. Aproximativ o oră de colectare de imagini se analizează într-un minut, două. 

Fotografiile din teren ajung la Dispeceratul Naţional al Salvamont, inaugurat la Târgu Jiu. Acolo sunt analizate, iar salvatorii din teren primesc date şi pot ajunge mai rapid la persoana dispărută. Se salvează timp preţios care, în unele cazuri, poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Cât costă o dronă

Pe acelaşi subiect

O dronă costă în jur de două mii de euro. Una cu termoviziune, de patru ori mai mult. În Gorj, sunt deja două astfel de drone şi pot fi folosite în orice zonă din ţară dacă va fi nevoie. Salvatorii montani au fost deja instruiţi să le folosească. De asemenea, acestea  vor fi de mare ajutor în misiunile de salvare contracronometru. 

Cătălin Dascălu, salvamontist: Este foarte util. Ne ajută foarte mult ţinând cont că este foarte greu să plecăm în munte fără nicio informaţie. 

Cornel Măgherel, ISU Gorj: Se pot micşora timpi de reacţie, identificare mai rapidă a unei persoane în pericol, se reduce aria de căutare.

Dispozitivele inteligente ar fi fost de mare ajutor şi în ultimul caz de dispariţie din Gorj, când un copil de 10 ani, cu autism, s-a rătăcit într-o pădure. Băiatul a fost găsit aproape de miezul nopţii, după ore întregi de căutări. În prezent, astfel de drone ajută salvatorii montani din alte patru ţări europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Salvamontiştii din Gorj, dotaţi cu drone de ultimă generaţie pentru misiunile de căutare și salvare