Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare 22 iunie 2024. Cine au fost Sfântul Grigorie Dascălul şi Sfântul Mucenic Eusebie

Sâmbătă, 22 iunie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Grigorie Dascălul şi Sfântul Mucenic Eusebie, sfinţi cu care românii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 21.06.2024 , 08:36

Sfântul Grigorie Dascălul şi Sfântul Mucenic Eusebie sunt prăznuiţi pe 22 iunie Sfântul Grigorie Dascălul şi Sfântul Mucenic Eusebie sunt prăznuiţi pe 22 iunie - Profimedia

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti, este sărbătorit pe 22 iunie. S-a născut în Bucureşti, în 1765. Conform crestinortodox.ro, ajunge la Colegiul "Sfântul Sava", unde studiază limbile clasice, latina şi greaca, precum şi teologie, gramatică şi alte ştiinţe. Se spune că era cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenţi în acel moment la "Sfântul Sava". A intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ şi a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.

Conform sursei amintite, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Ţării Româneşti direct din treapta de ierodiacon, în 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din Bucureşti, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Moaştele sale se află la Mănăstirea Căldăruşani, din judeţul Ilfov.

Articolul continuă după reclamă

Pe de altă parte, Sfântul Mucenic Eusebie s-a afirmat mai ales ca apărător al dreptei credinţe în faţa ereziei ariene. Sfântul Mucenic Eusebie, în calitate de episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a susţinut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.

Pe acelaşi subiect

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creştinii au suferit noi persecuţii, Sfântul Eusebie şi-a dezbrăcat veşmintele arhiereşti, înlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat, cutreierând astfel Siria, Fenicia şi Palestina. 

În tot acest timp, Sfântul Eusebie a cercetat situaţia creştinilor şi a bisericilor. A hirotonit preoţi, diaconi, citeţi, iar în unele locuri a sfinţit ierarhi.

În 361, după moartea lui Iulian Apostatul, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, împotriva ereziei ariene. Sinodul s-a ţinut în vremea domniei împăratului Lovian. Însă, după moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, iar prigoanele împotriva Bisericii au izbucnit din nou.

În timpul domniei acestuia, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfântul Eusebie în Tracia. Urmând la tron Graţian, persecuţiile asupra creştinilor au încetat. Astfel, cei doi mari ierarhi au fost rechemaţi din exil.

În timp ce se afla în cetatea Doliche, spre a sfinţi un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o ţiglă. Sfântul Eusebie s-a mutat la Domnul în 379.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare 22 iunie 2024. Cine au fost Sfântul Grigorie Dascălul şi Sfântul Mucenic Eusebie