Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 29 februarie 2024. Cine au fost Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman

Joi, 29 februarie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman, sfinţi cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 08:39

Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman sunt prăznuiţi pe 29 februarie, în anii bisecţi
Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman sunt prăznuiţi pe 29 februarie, în anii bisecţi - crestinortodox.ro
  • Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman sunt prăznuiţi pe 29 februarie.

Ziua de 29 februarie este una specială, inclusiv la nivel de calendar crestin-ortodox. Pe 29 februarie sunt prăznuiţi, o dată la patru ani, Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman, sfinţi care, altfel, sunt prăznuiţi şi ei pe 28 februarie, în acelaşi timp cu Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul.

Despre Ioan Casian se ştie că s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în 360, şi că a fost atras încă de mic de viaţa monahală.

Conform crestinortodox.ro, Ioan Casian şi prietenul lui, Gherman, au plecat împreună în Palestina la momentul în care Ioan Casian avea 17 ani. Cei doi au petrecut doi ani într-o mănăstire din Betleem, unde s-au adâncit în canonul vieţii monahale, iar apoi au mers în Egipt, în dorinţa de a cunoaşte viaţa şi învăţătura marilor asceţi.

Deşi păreau hotărâţi să rămână în Egipt, într-un final cei doi s-au mutat în Constantinopol, unde Sfântul Ioan Gură de Aur i-a hirotonit diacon pe Casian şi preot pe Gherman, în funcţie de vârsta lor.

În 405, Ioan Casian şi Gherman merg la Roma, pentru a-l apăra pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care fusese exilat pentru a doua oară. Gherman a trecut la cele veşnice la Roma, în timp ce Ioan Casian a plecat la Marsilia, unde a întemeiat două mănăstiri, una de bărbaţi şi una de femei. 

Sfântul Cuvios Ioan Casian ar fi murit la Marsilia, în 435, fiind considerat întemeietorul monahismului în Franţa şi ocrotitorul Marsiliei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 29 februarie 2024. Cine au fost Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman