Sărbătoare mare pe 23 aprilie. De ce Sf. Gheorghe este numit ”purtătorul de biruinţă”
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie. Este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox, ziua fiind marcată, potrivit tradiţiei populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi simbolizând astfel renaşterea naturii.
Pe 23 aprilie creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, numit şi purtătorul de biruință, pentru că a purtat biruinţă asupra diavolului şi a pagânilor, răbdând cu vitejie toate, pentru dragostea lui Hristos. Află cine a fost Sf. Gheorghe şi ce tradiții şi obiceiuri sunt legate de această sărbătoare.
Sfântul Gheorghe se sărbătoreşte pe 23 aprilie 2024
Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe şi îşi sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe a fost un zeu al vegetației și un protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. În popor se crede că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, San-George deschide drumul naturii spre viață.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian din secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303. Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a-l face să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.
În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.
În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.
Care sunt numele româneşti sărbătorite de Sf. Gheorghe
Cui îi spunem "La mulţi ani" de Sf. Gheorghe? Ei bine, numele de bărbaţi derivate de la Sfântul Gheorghe sunt Georgean, Georgel, Georgian, Georgică/Georgica, Gheo, Gheorge, Gheorghiţă/Gheorghita, Ghiorghe, Ghiorghi, Ghiorghiţă/Ghiorghita, Ghiţă/Ghita, Gicuţă/Gicuta, Gică/Gica, Gigel, Gigi, Giorgian şi Giorgică/Giorgica. Cel mai des întâlnite prenume masculine sunt Gheorghe şi George.
Dintre femei, cele mai multe poartă numele Georgiana şi Georgeta. Mai sunt întâlnite următoarele prenume feminine: Georgeana, Georgica, Geta, Getuţa/Getuta, Gheorgeta, Gheorgheta, Gheorghiţa/Gheorghita, Gherghina, Ghiorghina, Ghiorghiţa/Ghiorghita, Ghiţa/Ghita, Gica, Gicuţa/Gicuta, Gigi, Gina, Giorgeta, Giorgiana, Giorgica.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰