Antena Meniu Search
x

Video Sărbătoarea lavandei a unit o comunitate din Hunedoara: "Femeile fac sirop din ea, copiii fac decoraţiuni"

Sătencele dintr-un sat hunedorean au sărit să dea o mână de ajutor uneia dintre localnice. Gazda a organizat o clacă şi şi-a aşteptat ajutoarele în gospodărie, cu bunătăţi tradiţionale. Au mers apoi să culeagă lavandă parfumată.

de Redactia Observator

la 14.07.2022, 10:29

Vezi și

Puţini se aşteaptă să găsească o asemenea grădină plină de levănţică în comuna Balşa. Cu ani în urmă, Maria a revenit în casă părintească şi a decis că vrea altceva decât clasică gospodărie tradiţională. După şase ani de trudă, grădina cu lavandă este o splendoare.

Maria Buda, proprietar: Se adună femeile, strângem lavandă, facem diferite produse din ea, sirop, o uscăm pentru ceai. Copii fac decoraţiuni din materiale naturale şi folosim şi lavandă. 

Sătencele vin cu drag să ajute la culesul lavandei

Lanul plăcut mirositor are proprietăţi terapeutice.

Pe acelaşi subiect

Săteancă: E şi foarte frumoasă, dar are şi calităţi. Pentru tratament, e foarte bună lavandă.

Săteancă: Miroase frumos, este bună pentru pus în haine că să nu vină molii, pentru terapie. 

Traian Felician Jude, primar comună Balşa: Am omis să vin să văd, că nu ştiam ce se întâmplă şi acum îmi dau seama că e un lucru frumos. Eu chiar optez pe viitor să punem în valoare tot ce putem să avem aici în comună. 

Claca s-a transformat într-o adevărată sărbătoare a comunităţii. Mesele au fost încărcate cu bunătăţi tradiţionale, preparate după reţete locale. Tradiţia veche, a clăcii, a unit comunitatea, iar o zi la câmp s-a transformat într-o amintire parfumată. Toate "ajutoarele" au plecat acasă cu câte un bucheţel de lavandă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoarea lavandei a unit o comunitate din Hunedoara: "Femeile fac sirop din ea, copiii fac decoraţiuni"