Antena Meniu Search
x

Sărbătoarea marelui ospăţ

E ziua meselor îmbelşugate, cu bunătăţi cât pentru tot anul. Milioane de români s-au strâns în jurul farfuriilor cu sarmale, fripturi şi cozonaci

Vezi și

E ziua meselor îmbelşugate, cu bunătăţi cât pentru tot anul. Milioane de români s-au strâns în jurul farfuriilor cu sarmale, fripturi şi cozonaci

Au fost însă şi locuri unde tradiţia românească a fost înlocuită cu cea. nemţească. La Predeal, s-a mâncat raţă, în loc de porc. Iar în Piteşti, petrecăreţii s-au distrat ca de 1 Mai. La grătar, în faţa blocului.

După un drum lung, Moş Crăciun a sosit înfometat. Pe masă, însă, n-a mai găsit prea multe.

Dar nimeni nu s-a aşezat la masă înainte ca bucatele să fie binecuvântate. Prin rugăciuni şi colinde. Apoi, bucatele au dispărut cât ai spune "porc". Oale şi platouri întregi cu jumări, piftie, tobă şi mămăligă, pregătite cu măiestrie de familia Ionaşcu, din Reşiţa. Un festin scăldat în vin roşu, conform tradiţiei.

Chiar dacă Moşul a ajuns abia la desert, tot a împărţit daruri pentru toată familia.

Nu toţi românii au pus azi pe masă preparate din porc. Într-o pensiune din Predeal, meniul a fost tradiţional nemţesc. Un preparat special, pentru oaspeţi speciali. Doamna Neli s-a născut în Germania, dar preferă să-şi petreacă sărbătorile pe plaiuri mioritice.

Şi cozonacul tradiţional a fost reinterpretat: un cozonac-trandafir, cu o umplutură specială, cu mirodenii de Crăciun. Toate, stropite, de data asta, cu vin roze.

Şi dacă la Predeal s-au ciocnit paharele, în Piteşti au sfârâit grătarele. În faţa blocului. Grătarul de Crăciun parcă ar fi grătar de Paşte. Chiar dacă e vremea de Paşte, meniul rămâne de Crăciun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoarea marelui ospăţ