Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoarea marelui ospăţ

E ziua meselor îmbelşugate, cu bunătăţi cât pentru tot anul. Milioane de români s-au strâns în jurul farfuriilor cu sarmale, fripturi şi cozonaci

de Redactia Observator

la 25.12.2014 , 19:47

E ziua meselor îmbelşugate, cu bunătăţi cât pentru tot anul. Milioane de români s-au strâns în jurul farfuriilor cu sarmale, fripturi şi cozonaci

Au fost însă şi locuri unde tradiţia românească a fost înlocuită cu cea. nemţească. La Predeal, s-a mâncat raţă, în loc de porc. Iar în Piteşti, petrecăreţii s-au distrat ca de 1 Mai. La grătar, în faţa blocului.

După un drum lung, Moş Crăciun a sosit înfometat. Pe masă, însă, n-a mai găsit prea multe.

Vezi și

Dar nimeni nu s-a aşezat la masă înainte ca bucatele să fie binecuvântate. Prin rugăciuni şi colinde. Apoi, bucatele au dispărut cât ai spune "porc". Oale şi platouri întregi cu jumări, piftie, tobă şi mămăligă, pregătite cu măiestrie de familia Ionaşcu, din Reşiţa. Un festin scăldat în vin roşu, conform tradiţiei.

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă Moşul a ajuns abia la desert, tot a împărţit daruri pentru toată familia.

Nu toţi românii au pus azi pe masă preparate din porc. Într-o pensiune din Predeal, meniul a fost tradiţional nemţesc. Un preparat special, pentru oaspeţi speciali. Doamna Neli s-a născut în Germania, dar preferă să-şi petreacă sărbătorile pe plaiuri mioritice.

Şi cozonacul tradiţional a fost reinterpretat: un cozonac-trandafir, cu o umplutură specială, cu mirodenii de Crăciun. Toate, stropite, de data asta, cu vin roze.

Şi dacă la Predeal s-au ciocnit paharele, în Piteşti au sfârâit grătarele. În faţa blocului. Grătarul de Crăciun parcă ar fi grătar de Paşte. Chiar dacă e vremea de Paşte, meniul rămâne de Crăciun.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ați fost vreodată trataţi cu lipsă de respect într-un spital din România?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoarea marelui ospăţ