Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, evaluată la 140 de milioane de lei
Ţara noastră se poate mândri cu locuri şi cetăţi unice în lume. Două astfel de bijuterii arhitecturale care fac parte din trecutul şi istoria noastră sunt Cetatea Sarmizegetusa Regia şi Castelul Corvinilor, aflate în judeţul Hunedoara.
Ţara noastră se poate mândri cu locuri şi cetăţi unice în lume. Două astfel de bijuterii arhitecturale care fac parte din trecutul şi istoria noastră sunt Cetatea Sarmizegetusa Regia şi Castelul Corvinilor, aflate în judeţul Hunedoara.
Cetatea regală a dacilor a fost evaluată, oficial, la 29 de milioane de euro, însă însemnătatea ei istorică este inestimabilă, spun specialiştii.
Castelul Corvinilor încă mai aşteaptă începerea evaluării. Până atunci impresionează cu numărul de vizitatori. 400 de mii de turişti au trecut - doar anul trecut - porţile cetăţii medivale.
Sarmizegetusa Regia este una dintre cele mai impresionante vestigii ale civilizaţiei dacice de pe teritoriul României. Ridicată pe Dealul Grădiştii, la 1.200 metri altitudine, cetatea încă poartă urmele traiului pe care l-au dus strămoşii daci.
- Răspunsul lui Nicuşor Dan după ce PSD l-a somat să facă publice donaţiile din pre-campanie: Tupeul PSD, o ofensă
- Horoscop 2 aprilie 2025. Ziua în care curajul, creativitatea și echilibrul fac diferența!
- Zelenski și familia lui au câștigat aproximativ 365.000 de dolari în 2024. Din ce a obţinut veniturile
- Bătrână păcălită cu 16.000 de lei de un tânăr. Băiatul s-a dat drept doctor şi a spus că fiica femeii este...
- Horoscop Peşti aprilie 2025. Valoare personală, curaj emoțional și începuturi promițătoare
Monument UNESCO, unic în lume, cetatea dacică a fost oficial evaluată, iar Consiliul Judeţean Hunedoara este acum propietar peste o comoară.
Cetatea a fost evaluată la peste 137 de milioane de lei. Doar zidul fortificaţiei a fost estimat la peste 52,7 milioane de lei, iar templul mare circular la aproape 13 milioane de lei.
În timp ce Piaţeta pavată a fost evaluată la peste 400 de mii de lei. Însă valoarea ei istorică este inestimabilă.
O altă bijuterie arhitecturală din judeţul Hunedoara este Castelul Corvinilor, considerat unul dintre cele mai frumoase din lume. Monumentul medieval este vestit nu doar pentru arhitectura impunătoare, ci şi pentru istoria sa legată de Vlad Ţepeş. Podul care duce la cetate este plin de turişti în fiecare sezon.
Castelul nu are încă o evaluare oficială, dar urmează să fie făcută imediat ce se vor găsi experţii.
Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost vizitat anul trecut de peste 400 de mii de turişti, în timp ce, la Sarmizegetusa Regia au urcat aproape 80 de mii de turişti, un record absolut pentru un sit dacic.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰