Antena Meniu Search
x

Sarmizegetusa Regia îşi va schimba înfăţişarea. Specialiştii s-au inspirat din lucrările similare făcute în Italia şi Grecia

Sarmizegetusa Regia îşi va schimba înfăţişarea în următorii ani. Vor fi refăcute o parte din coloanele de piatră ale templelor chiar cu pietrele originale recuperate din zonă.

Vezi și

Sarmizegetusa Regia îşi va schimba înfăţişarea în următorii ani. Vor fi refăcute o parte din coloanele de piatră ale templelor chiar cu pietrele originale recuperate din zonă. Specialiştii s-au inspirat din lucrările similare făcute în Italia şi Grecia, dar e nevoie de timp şi de foarte mulţi bani, pentru ca sit-ul nostru să arate precum cele din străinătate. 

Timp de un an, specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului au studiat situl UNESCO. Au strâns cât mai multe date atât despre teren cât şi despre monumentele din fosta capitală dacică.

Dacă multe dintre lucruri sunt pierdute definitiv prin felul în care s-a ruinat şi a dispărut situl de-a lungul timpului, unele există încă şi pot fi recuperate. Şi anume, această geometrie a topografiei antice. Faptul că templele erau aşezate pe terase sprijinite pe ziduri de mari dimensiuni, din piatră.

Experţii Institutului Naţional al Patrimoniului au prezentat mai multe propuneri, care, spun ei, vor schimba total peisajul incintei sacre.

Deocamdată Sarmizegetusa Regia are nevoie de intervenţii de urgenţă care să stabilizeze terasele şi zidurile monumentului în mai multe locuri, dar şi terenul afectat de alunecările de teren provocate de ploile abundente din această vară. Şi totuşi, fosta capitală dacică este un exemplu fericit. Dintre toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei incluse în patrimoniul UNESCO, este singura care beneficiază de pază, administrare şi cercetări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Sarmizegetusa Regia îşi va schimba înfăţişarea. Specialiştii s-au inspirat din lucrările similare făcute în Italia şi Grecia