Video

Satul Foişor din Dolj, distrus de timp și de autorități

De Redactia Observator.
Publicat: 08.11.2020, 08:34.
Actualizat: 08.11.2020, 12:16

La omul sărac, nici boii nu trag - aşa spune o vorbă din popor. În cele mai recente date Eurostat, România este a doua cea mai săracă ţară europeană, după Bulgaria. În ţara noastră, mai mult de o treime dintre cetăţeni se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, arată acelaşi studiu.

Satul Foişor, judeţul Dolj. Ambulanţele nu pot ajunge la bolnavi, iar oamenii sunt nevoiţi să înoate prin noroi după fiecare ploaie. Aşa trăiesc cei din Foişor de când se ştiu. Aşa i-am găsit şi noi.

Măcar să nu fi distrus ce a fost! S-au construit trei şcoli, nu mai e niciuna funcţională, căminul cultural nu mai e, biblioteca nu mai e, cinematograf nu e, care au fost aici!

Din curţi, unii ies într-un suflet în calea noastră. Încă mai speră că va ajunge cândva civilizaţia şi la ei.

Cei înstăriţi şi-au luat maşini de teren. Ceilalţi sunt pregătiţi să iasă de aici cu căruţa sau sania, în timpul iernii.

Copiii au fost mutaţi în satul vecin. Că acolo există măcar asfalt. Primarii vin şi pleacă, localnicii rămân cu necazul. Iar puţinele investiţii făcute în sat au fost şi ele păguboase.

Ăhă! De când se laudă… De la revoluţie. Că fac. Patru primari, n-au făcut nimic.

Astăzi, nimeni nu se mai interesează de soarta sătucului care, din cauza depopulării, a ajuns să fie ultima grijă a autorităţilor. Nici la sănătate nu mai drepturi, spun oamenii. Fosta asistentă medicală din sat a fost concediată pentru că nu putea să facă naveta. Acum, dispensarul stă cu lacătul pe uşă.

Florentina Ion, asistent medical: Nu îmi convenea să fac naveta Foişor - Drănic şi după ora 16 să vin în Foişor, să iau satul la pas, că oamenii nu veneau la punct, mergeam eu la domiciliu dânşilor, să le fac o injecţie, să le iau o tensiune.

Am mers la Primărie să întrebăm ce planuri sunt pentru a le face oamenilor soarta mai bună. Primarul a fost de negăsit. Iar vicele s-a ascuns de noi după ce i-am cerut să ne ofere un punct de vedere oficial. În schimb, după două zile de la filmarea materialului și 12 ani de când oamenii spun că nu s-au găsit soluții, Primăria a pietruit drumurile din Foișor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.