Antena Meniu Search
x

Video Schimbări în restaurante: întrebarea obligatorie pe care toţi chelnerii o vor pune clienţilor

Mâncarea la pachet ar putea deveni literă de lege. La propriu. Noul proiect pentru diminuarea risipei alimentare le impune restaurantelor să îşi îndemne clienţii să ia acasă ce le-a rămas în farfurie. Şi marii retaileri sunt vizaţi de noile prevederi. Vor fi obligaţi să doneze alimentele care se apropie de data expirării. 

de Ioana Matei

la 30.05.2022, 21:24

Vezi și

"Doriţi să vă punem mâncarea la pachet?" / "Sigur, mulţumesc". Un astfel de schimb de replici va deveni obligatoriu, în toate restaurantele. Cine nu reuşeşte să termine tot din farfurie va primi preparatele la pachet. Iar acest lucru va trebui precizat inclusiv în meniu. "Cu siguranţă o vom face, dar noi o facem prin colegii noştri ospătari, la fiecare masă. Totodată, folosim ambalaje bio. Temperatura preparatelor se păstrează aproximativ 60 de minute", spune Alex Ignat, director restaurant. "Nu ştiu dacă neapărat o obligativitate, adică să nu se lase cu amenzi, cu sancţionări. Totuşi, o recomandare - adică o bună practică - cred că ar fi o idee bună", spune un trecător. 

2,5 milioane de tone de alimente, aruncate anual în România

În România se aruncă, anual, 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă aproximativ 70 kg pentru fiecare cetăţean, totul în timp ce mai bine de un sfert din populaţie trăieşte în sărăcie severă. Modificările legii pentru combaterea risipei alimentare ar trebui să reducă cifrele la jumătate, până în 2030. În loc să fie aruncate, alimentele încă bune de consum ar urma să fie preluate de organizaţii şi redistribuite către zonele defavorizate. 

"Peste cinci tone de alimente sunt salvate de la risipă, în acest depozit din Bucureşti. Vorbim despre legume, fructe, lactate, chiar şi dulciuri, care ajung la persoane vulnerabile din toată ţara. Alimentele ajung aici prin donaţii sau sponsorizări de la peste 50 de companii, producători şi retaileri din Bucureşti şi împrejurimi", arată Ioana Matei, reporter Observator. Asta înseamnă 4.000 de tone de alimente redirecţionate, anual, de cele nouă regionale ale Băncii pentru Alimente. Nici măcar 1% din totalul risipei din industria alimentară şi retail, care reprezintă 37% dintre alimentele care ajung la gunoi. 

Pe acelaşi subiect

"Este la latitudinea operatorului economic care are produse alimentare să doneze astfel de produse. În general, astăzi produsele sunt aruncate", susţine Gabriel Sescu, preşedinte Federaţia Băncilor pentru Alimente. Noua lege va obliga marii operatori economici să încheie contracte-cadru cu ONG-uri şi să raporteze acţiunile într-o platformă digitală naţională. "Va trebui să aibă şi o zonă de trasabilitate foarte clară. De exemplu, dacă retailerul scoate o tonă de carne care stă să expire mâine, ştim că a ajuns către ONG-ul X, care mai departe a preparat-o", explică Bogdan Ivan, deputat PSD.

Oferte obligatorii pentru produsele care expiră curând

Şi ofertele speciale pentru produsele care se apropie de termenul de expirare vor fi obligatorii. Mulţi retaileri fac deja asta. "La final de program, pot să se bucure de reduceri substanţiale, la produse proaspete, în special, de la brutărie sau de la legume, fructe. În anul 2020, spre exemplu, valoarea totală a produselor donate a fost de 3,5 milioane de lei", spune Loredana Samoilă, PR manager retailer.

Platforma naţională pentru combaterea risipiei alimentare ar urma să coste maximum 40.000 de euro şi va trebui să fie funcţională până în 2025. Amenzile pentru nerespectarea legii vor fi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Schimbări în restaurante: întrebarea obligatorie pe care toţi chelnerii o vor pune clienţilor