Antena Meniu Search
x

Video Cum putem evita risipa alimentară. În medie aruncăm anual fiecare 129 de kg de mâncare la gunoi

Sărbătorile înseamnă momentul în care familia se adună în jurul mesei. Nu orice fel de masă, însă! Ci una încărcată cu fel şi fel de mâncăruri: friptură, sarmale, ouă, salata de boeuf şi cozonac. Mult gătim, mult aruncăm. Specialiştii ne arată cum să prevenim risipa alimentară şi să transformăm ce ne-a mai rămas de la masa de Paşte în preparate delicioase.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 28.04.2022, 10:27

Vezi și

O parte din belşugul de pe mesele de Paşte va ajunge inevitabil la gunoi. Pentru a evita risipa, le putem transforma în alte preparate la fel de gustoase şi apetisante.   

Citește și: Cum să pierzi câteva kilograme după sărbătorile Pascale. Sfaturi utile din partea nutriționiștilor

Violeta, bucătar: Aici o să fac ouă umplute. Copiii mănâncă mult mai bine ouăle umplute decât pe cele fierte.

Reporter: Şi din ce facem umplutura?

Pe acelaşi subiect

Violeta, bucătar: Maioneză, un pic de muştar, sare, piper. Şi le facem şi nişte urechiuşe ca să le încânte ochiul. Din carnea de porc facem o saramură, cu multe legume la grătar, un pic de usturoi, un ardei iute tot la grătar la alegere.

Citește și: Budincă de cozonac. Un mod delicios de a folosi cozonacul învechit

Cu puţină imaginaţie şi atenţie la detalii, resturile din frigider pot deveni adevărate opere culinare pentru invitaţii ceva mai pretenţioşi. 

Chef Dumitru Bucşă: Pornind de la friptura de miel sau stufat şi legumele pe care le avem - ceapă, verde, usturoi, morcov avem în casa tot timpul, am facut un fel de tocăniţă cu legume şi multă verdeaţă. Avem cartofi fierţi ori avem cartofi la cuptor şi dacă ne rămân putem să zdrobim...cartofii tot la fel cu verdeţuri tocate. Şi o să facem un fel de plăcintă ciobănească. Şi acum o să punem tot la fel tocăniţa cu legume avem tot ce ne trebuie aici avem şi garnitură avem şi sos.

Deasupra, aşezăm un strat consistent de piure, câteva bucăţi de caşcaval sau brânză şi băgăm la cuptor pentru 10, maximum 15 minute. Dincolo de secretele bucătarilor, soluţia pentru a nu face risipă alimentară este echilibrul. 

''E păcat să arunci mâncarea. Nişte chifteluţe, sarmale merg foarte bine reciclate.'' 

În medie aruncăm anual fiecare 129 de kg de mâncare la gunoi

În teorie, pentru că în practica, românii pică testul cumpătării mai ales în perioada sărbătorilor. În România se aruncă în fiecare an aproximativ 2.55 de milioane de tone de mâncare. Asta înseamnă  129 de kg pe cap de locuitor.  De cele mai multe ori la gunoi ajung mâncarea gătită, fructele, legumele şi carnea, dar într-o proporţie ceva mai mică. Nu suntem singurii. La nivel european, se aruncă anual  20% din mâncare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Cum putem evita risipa alimentară. În medie aruncăm anual fiecare 129 de kg de mâncare la gunoi