Şcoala care încurajează creativitatea. Un elev şi-a transformat oglinda din baie în smartphone
Oglinda din baie a devenit un adevărat smartphone, cojile de banane au făcut apa de la chiuvetă mai sănătoasă, iar clorofila din plante a devenit o baterie organică.
Oglinda din baie a devenit un adevărat smartphone, cojile de banane au făcut apa de la chiuvetă mai sănătoasă, iar clorofila din plante a devenit o baterie organică.
-Noi încălzim acest bol cu spanac, frunze de spanac şi cu alcool. În timpul încălzirii se elimină clorofila din spanac şi se elimină pigmentul verde.
Deşi pare un moment de fantezie dintr-o bucătărie, aceasta este, de fapt, reţeta unei baterii organice. O arată chiar voltmetrul, aparatul care măsoară energia produsă de lichidul verde.
-Aceasta poate produce jumătate din energia pe care o poate produce bateria normală.
- România e ultima din Uniunea Europeană la acordarea de şanse egale femeilor, comparativ cu bărbaţii
- LIKE LA ANGAJARE: Facebook va deveni o platformă în care să îţi găseşti un nou job! (VIDEO)
- Alexandru, băieţelul din Bacău care şi-a pierdut bunica în cutremurul din Italia, continuă lupta cu leucemia
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Sau, mai simplu, dintr-un pahar cu fiertură de spanac se poate alimenta chiar o telecomandă. Jasmin şi Andreea au reuşit să creeze acest experiment în timpul cursurilor de la liceul particular unde învaţă.
-Crezi că, dacă ai fi fost la o şcoală de stat, ai fi avut timp să faci un astfel de proiect?
-Timp, da! Dar nu ştiu dacă profesorii ar fi fost la fel de implicaţi.
Claudiu are 16 ani. Şi s-a săturat ca oglinda de acasă să pară inteligentă doar atunci când o priveşte el. Aşa că a transformat-o într-un fel de... smartphone.
-Putem verifica ultimele ştiri, putem verifica vremea, putem verifica, de exemplu, orarul trenurilor pentru a vedea staţia de acasă şi îmi va arăta pe ecran, subtil, frumos, de exemplu următorul tren din staţia mea este la 18:22 şi mi-a şi citit.
Claudiu este pasionat de informatică. Şi a decis să schimbe sistemul de învăţământ de stat cu cel privat. Orele de practică şi dotarea şcolii au înclinat balanţa.
-Ne pun la dispoziţie laboratoare cu ce avem nevoie, ne pun la dispoziţie aparatură de încercare, aparatură de filmare şi puţină înţelegere.
Peste 280 de proiecte ale elevilor între clasele a treia şi a unsprezecea au fost jurizate de 28 de profesori şi ingineri, într-o competiţie şcolară. Cele mai bune vor participa la competiţii internaţionale.
-Fiecare copil este încurajat să facă anual cel puţin câte un proiect. Acest proiect începe de la studiu, de la research, până la implementarea lui, la susţinerea lui într-un video.
-Trebuie să muncească şi să facă lucrurile altfel decât la şcoală, altfel decât învaţă din cărţi.
La începutul anului şcolar, peste trei milioane de elevi români erau înscrişi în sistemul de învăţământ de stat. 28.000 învăţau în şcoli private. Unde marele inconvenient este taxa de şcolarizare, care poate varia între 4.000 şi 20.000 de euro pe an.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰