Antena Meniu Search
x

Se scumpeşte curentul, dar putem să avem facturi mai mici. Care este soluţia

Se scumpeşte curentul, dar putem să avem facturi mai mici. Chiar şi cu 20 la sută, faţă de acum.

Vezi și

Se scumpeşte curentul, dar putem să avem facturi mai mici. Chiar şi cu 20 la sută, faţă de acum. Asta dacă ne alegem cu grijă furnizorul de energie electrică. Este o piaţă liberă, iar diferenţele sunt considerabile. Există însă şi alte soluţii pentru bugetul nostru, cum ar fi să nu mai folosim electrocasnicele la ore de vârf. 

Lunar, o parte din veniturile românilor se duce pe factura la energia electrică. Iar singura economie pe care o puteam face până acum era să folosim cât mai puţin curent. Lucrurile s-au schimbat: ne alegem furnizorul şi, implicit, tariful. 

Dacă vreţi să aflaţi care sunt cele mai avantajoase tarife pentru energia electrică, nu trebuie decât să intraţi pe site-ul ANRE. Aici veţi avea un comparator de preţuri; selectaţi tipul de consumator, judeţul din care faceţi parte, tipul de tarif şi nivelul de tensiune. Şi, surpriză. Unii furnizori au preţuri chiar şi cu peste 80 la sută mai mari faţă de media pieţei pe KILOWATT ORĂ.

De exemplu, la un consum mediu de 300 de kilowatti oră pe lună, o familie plăteşte aproape 137 de lei dacă alege cel mai ieftin furnizor şi cu aproape 180 de lei mai mult în cazul celei mai scumpe companii de pe piaţă.

Pe acelaşi subiect

Iar facturi mai mici putem obţine şi dacă ştim când să folosim electronicele şi electrocasnicele. Consumatorii noştri nu ştiu să se unească de aşa natură încât să mai diminueze curba de sarcini. Adică dai drumul la maşina de spălat noaptea, când e un gol de cerere. Energia furnizată în mod constant pe parcursul zilei, este mai ieftină faţă de cea furnizată la orele de vârf ale consumului, dimineaţa şi seara.

Un consum inteligent poate aduce economii chiar mai mari decât scumpirea care se anunţă. Din punctul de vedere al unui consumator mediu din România, care consumă în jur de 100 de kilowazi lunar, ca medie statistică, înseamnă un efort de doi lei pe lună creştere în factură.

De la 1 ianuarie 2018, piața de electricitate din România va fi complet liberalizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Se scumpeşte curentul, dar putem să avem facturi mai mici. Care este soluţia