Antena Meniu Search
x

Seceta a copt strugurii mai devreme, iar în Mehedinţi a început deja culesul şi mustitul

Lunile grele de secetă de anul acesta au copt mai repede strugurii şi i-au îndulcit. În podgoriile din Mehedinţi a început mai devreme culesul viilor, decât în anii trecuţi. Mustul din cazane e pe cale să devină vin şi să umple cramele locului, vestite încă din perioada interbelică. Viticultorii spun că, în ciuda îngheţului din primăvară şi a verii extrem de calde, vinul de anul acesta va fi bun şi de calitate.

Vezi și

Lunile grele de secetă de anul acesta au copt mai repede strugurii şi i-au îndulcit. În podgoriile din Mehedinţi a început mai devreme culesul viilor, decât în anii trecuţi. Mustul din cazane e pe cale să devină vin şi să umple cramele locului, vestite încă din perioada interbelică. Viticultorii spun că, în ciuda îngheţului din primăvară şi a verii extrem de calde, vinul de anul acesta va fi bun şi de calitate.

Şerban Dâmboviceanu, proprietar podgorie: "A început destul de prost, pentru că am avut un îngheţ târziu de primavară, în aprilie, atunci am pierdut o bună parte din producţie. La soiurile albe, o producţie normală ar fi de 8 tone la hectar, anul acesta probabil va fi de 5 tone."  Pe pământurile vestitelor podgorii din Mehedinţi, culesul strugurilor a început mai devreme decât în alţi ani. Îngheţul din primăvară de care vorbesc oamenii, dar şi seceta de peste vară, au schimbat programul fermierilor. 

Pe 60 de hectare au fost replantate aici soiuri tradiţionale de viţă de vie. "Noi nu folosim deloc ierbicide, insecticide, ţinem foarte mult la echilibrul natural.", spune un angajat al podgoriei. Problema e însă că nu prea sunt culegători: "A ici e problema, găsim foarte greu oameni în zonă,suntem nevoiţi să aducem din Dolj şi tot nu avem câţi am avea nevoie." 

Drumul strugurilor din vie până la cramă e lung. Sunt puşi inclusiv la rece: "E un pic mai uşor de procesat şi intră un pic mai greu în fermentare.", spune Ana Maria Borugă, inginer viticultor.

Pe acelaşi subiect

Calitatea mustului e testată în fiecare zi. Doar aşa, viticultorii sunt siguri că vor obţine vinul pe care-l doresc: "Luăm o densitate vinului, densitate care se ia în fiecare dimineaţă, pentru a controla dacă vinul a început să intre în fermentare sau nu. 1095, momentan nu a plecat în fermentare!"

Când va părăsi cazanele în care fermentează, vinul acestui an este aşteptat în vestitele crame ale Podgoriei din Mehedinţi, un loc de inspiraţie pentru scriitori, în vremurile dintre cele două războaie mondiale. 

Până când butoaiele vor fi pline şi podgoriile scuturate de rod, pe viticultori îi aşteaptă încă zile multe de cules. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Seceta a copt strugurii mai devreme, iar în Mehedinţi a început deja culesul şi mustitul