Antena Meniu Search
x

Video Secretul vinului românesc pe care îl bea şi Papa. Recolta uriaşă a adus la noi şi muncitori nepalezi: "E o mare diferenţă în România"

Anul acesta pare să fie unul foarte bun pentru vinul de gheaţă. Extrem de apreciat inclusiv la Vatican, se face doar din struguri îngheţaţi natural, pe vie. Astăzi, înainte să răsară soarele, în podgoriile din Alba, a început ultimul cules din acest an. Pentru că a fost a treia zi cu temperaturi negative, strugurii au fost perfecţi pentru un must siropos şi concentrat. 

de Dorin Gâldău

la 14.12.2022, 20:37

Vezi și

Pe dealurile din Tăuni, în judeţul Alba, la minus 8 grade Celsius, peste 150 de oameni s-au apucat să culeagă via. Chiar înainte de ivirea zorilor a început forfota pe cele 11 hectare cultivate cu Traminer roz - un soi special din care se face vinul de gheaţă, un sortiment care se obține din struguri lăsați special să înghețe. 

Claudiu Necşulescu, proprietar cramă: Probabil că peste 20 de ani nu ne vom mai întâlni cu astfel de condiţii deosebite. Trebuie să conduci plantaţia şi să fie o stare fitosanitară foarte bună.

Ioan Mărginean, director tehnic cramă: Aproximativ 30 de tone sperăm să recoltăm. Sperăm să obţinem undeva la 700-800 de litri pe hectar, vin special ice wine. Şi preţul este foarte ridicat, acesta fiind un produs de nişă. 

Cu o recoltă aşa mare, localnicilor li s-au alăturat şi muncitori din Nepal 

Pe acelaşi subiect

La o recoltă atât de mare, localnicilor li s-au alăturat şi muncitori din Nepal. 

Muncitor: Este o mare diferenţă între ţara noastră şi România. Şi la noi în ţară e frig, dar la munte. 

Localnică: E foarte frig, e foarte rece. Sunt îngheţaţi strugurii. Sunt dulci, sunt foarte buni şi vinu-i foarte de calitate. 

Recoltarea s-a terminat după doar 4 ore. Procesul trebuie să fie cât mai rapid, pentru ca strugurii să poată fi zdrobiţi cât încă sunt îngheţaţi. Astfel, lasă un must siropos, extrem de concentrat şi dulce.

Sorin Burnete, inginer tehnolog: Pe lângă aromele tipice de trandafiri, are şi arome de miere, arome exotice pe care le obţinem tocmai în urma deshidratării strugurilor. Merge cu deserturi, dar trebuie să avem grijă la deserturi pentru că, pe lângă aromă, are şi un conţinut de zahăr foarte mare.

Ideal ca vin de împărtăşanie, în 2018, vinul de gheaţă a stat şi în potirul Papei Francisc, când a fost la Blaj. De atunci, în fiecare an, în preajma Paştelui, Vaticanul comandă vinul de gheaţă românesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Secretul vinului românesc pe care îl bea şi Papa. Recolta uriaşă a adus la noi şi muncitori nepalezi: "E o mare diferenţă în România"