Antena Meniu Search
x

Video Culesul viei, un adevărat ritual în Maramureş: strugurii se adună după obiceiuri vechi şi se storc într-o presă de lemn

În Maramureş, vinul are gust de tradiţie. Strugurii se adună după obiceiuri vechi şi se storc într-o presă de lemn, urmând o reţetă din moşi strămoşi. Cel mai important, întreg satul participă la cules, ca la un ritual. După muncă, oamenii sărbătoresc cu muzică şi un pahar cu must proaspăt.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 01.10.2022, 20:23

Vezi și

Tot satul s-a adunat în via lui Adrian. Pentru că podgoria lui e cea mai frumoasă, strugurii lui vor fi culeşi primii. "Anul acesta putem să spunem că e o recoltă minunată, n-am muncit degeaba", a declarat Adrian Balaj, proprietar vie. "Aici totul se face în clacă, claca înseamnă un fel de volunatriat", a declarat Rodica Băbuț, localnică.

Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie. Şi, de la costumele populare până la metodele de a obţine mustul, e recreată atmosfera de pe vremuri. "Era şi un prilej de socializare. Oamenii se adunau, ajutau gazda, la final, după ce storceau strugurii, se serveşte un aperitiv, un voiaş cald şi se termină ziua cu voie bună", a declarat Adrian Sabău. Cu alte cuvinte, munca e muncă, dar asta nu exclude sărbătoarea de a fi împreună. La toate ritualurile din vie, au luat parte şi mai mulţi tineri din Arad.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Culesul viei, un adevărat ritual în Maramureş: strugurii se adună după obiceiuri vechi şi se storc într-o presă de lemn