Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani primesc pe zi muncitorii care merg la cules de struguri. Explicaţia specialiştilor pentru lipsa forţei de muncă în domeniu

Lipsa forţei de muncă pare să facă mai multe pagube decât seceta. E perioada în care se culeg viile, însă nu prea are cine să facă asta. De teamă să nu rămână cu strugurii pe butuci, inginerii de la o staţiune de cercetare din Galaţi au început să caute muncitori chiar şi în alte judeţe. 

de Adrian Obreja

la 02.09.2022, 20:58

Vezi și

Sute de hectare de vie gata de cules se întind pe dealurile Bujorului. Strugurii de aici sunt procesaţi la o staţiune de cercetare în viticultură şi vinificaţie din zonă. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Strugurii au ajuns la maturitate, iar de luni începe culesul. Pentru cele 300 de hectare de vie de aici, este nevoie de aproximativ 150 de oameni pe zi. Reprezentanții stațiunii de cercetare au până acum parte doar de promisiuni din partea zilerilor. 

Nicu Calmuc, SCDVV Bujoru: Nu avem forță de muncă. Încercăm să aducem. Am vorbit cu o echipa de la Mureș. Mai vedem aici 40-50 km în jurul Tg Bujor, să vedem ce găsim. Sperăm să aducem 100-120 de oameni. Tineri spre exemplu nu mai vin deloc. N-ai sa vezi la cules tineri de 20,30,40 de ani. E grea munca. 

Staţiunea de cercetare a fost înfiinţată în 1977, dar parcă niciodată nu a fost atât de greu să găsească mână de lucru. Muncitorii pot primi între 100 şi 150 de lei pe zi, în funcţie de cât culeg. Iar cei din alte judeţe beneficiază şi de cazare şi masă. Degeaba. Doritori tot nu sunt. 

Pe acelaşi subiect

Lipsa muncitorilor lasă strugurii neculeşi

Cetăţean: Nu au forţă de muncă...Nu! Am animale. Am animale, eu nu.

CetăţeanOferă 100 și ceva la zi.

Reporter: Cum ți se pare spre exemplu ţie?

CetăţeanNu știu...

Liviu Ponor, oenolog/inginer: Este o problema generalizată, în toată România, în sensul că muncitorii sezonieri nu prea mai există. Cel puțin nu în perioada asta. Exista riscul de a decala procese de recoltare, de producere a vinului.

Specialiştii spun că mare parte din problemă e cauzată de faptul că cei care veneau în anii trecuţi au îmbătrânit, iar tinerii preferă să-şi încerce norocul în străinătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Câţi bani primesc pe zi muncitorii care merg la cules de struguri. Explicaţia specialiştilor pentru lipsa forţei de muncă în domeniu