Antena Meniu Search
x

Lipsa banilor îi obligă pe mulţi români să plece la muncă peste hotare

Dorinţa de a câştiga mai mulţi bani a scos mii de români din ţară în ultimele săptămîni. Însă, pentru mulţi dintre muncitorii sezonieri, drumul străinătăţii este plin de capcane. Pleacă la muncă pe încredere, fără să aibă contractele semnate.

de Redactia Observator

la 13.05.2020, 11:58

Vezi și
  • Zeci de români au luat drumul străinătăţii.
  • Lipsa de bani îi obligă pe mulţi români să plece.

Nu de puţine ori constată, când ajung la destinaţie, că promisiunile sunt încălcate. Românii care s-au îmbarcat, ieri, într-o cursă spre Londra, de pe aeroportul din Iaşi, nici nu aveau habar la ce angajator vor ajunge.

Drumul străinătăţii este pavat doar cu păreri de la rude sau cunoştinţe. Zeci de români au luat drumul străinătăţii, fără să ştie prea multe detalii despre ce-i aşteaptă peste hotare.

Lipsa de bani îi obligă pe mulţi români să plece peste hotare fără să pună în balanţă şi riscurile la care pot fi expuşi. Nu semneză contractele înainte să ajungă la destinaţie şi aşa pică în capcane.

Nu de puţine ori s-au trezit că nu sunt plătiţi ori trebuie să locuiască în condiţii mizere. Tocmai de aceea inspectorii de muncă au venit la aeroport ca să le explice ce trebuie să facă dacă întâmpină probleme.

Costel Grsjdea, Inspector Sef ITM Iasi: Ar trebui sa cunoasca de la inceput care sunt drepturile lor daca merg acolo, cat ar trebui sa incaseze pentru o ora de munca, ce venit vor avea, ar trebui sa se informeze, sa se informze inainte de a pleca de conditiile de cazare daca au sau nu asigurare medicala.

Inca de la inceputul Starii de Urgenta, de pe Aeroprul International din Iasi, au plecat la munca in straintate, in fiecare zi, cateva sute de oameni. Vorbim despre mii de persoane care deja sunt peste hotare. In fiecare zi au plecat cate doua curse care aveau intre 100 si 180 de pasageri.

Cei mai mulţi muncitori sezonieri au plecat în Germania. Dar au fost şi curse către Austria, Olanda şi Anglia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Lipsa banilor îi obligă pe mulţi români să plece la muncă peste hotare