O bunică de 75 de ani a fost singura femeie care a făcut singură înconjurul lumii, pe motocicletă

De Redactia Observator.
Publicat: 09.09.2019, 13:48.
Actualizat: 09.09.2019, 14:24

Aparent, este doar o bunicuţă în vârstă de 75 de ani, pasionată de călătorii. În realitate, a fost singura femeie care a făcut singură înconjurul lumii, pe motocicletă. Pe atunci avea doar 28 de ani şi lucra în publicitate.

Aparent, este doar o bunicuţă în vârstă de 75 de ani, pasionată de călătorii. În realitate, a fost singura femeie care a făcut singură înconjurul lumii, pe motocicletă. Pe atunci avea doar 28 de ani şi lucra în publicitate. Însă îi plăcea la nebunie să scrie, însă şi-a dat seama că, pentru a face asta aşa cum trebuie, e necesar să iasă din bula de confort.

Aşa că s-a urcat pe motor şi a reuşit ceea ce nu mai reuşise nicio femeie până atunci. Şi, cu toate că a realizat această performanţă notabilă, franţuzoaica nu a renunţat la călătorii. Cea mai recentă, a făcut-o în România.

Pentru Anne-France Dautheville, dorința de a vedea cele mai frumoase locuri ale lumii, a fost mai puternică decât teama de necunoscut. La 28 de ani a renunţat la jobul din publicitate, s-a urcat pe motor şi a pornit în aventura vieţii.

De una singură. Prima călătorie pe motocicleta a fost în 1972, când a participat la un raliu moto între Paris şi Iran. De acolo, a plecat spre Afganistan.

Anne-France Dautheville: Toată viața mea îmi voi aminti momentele când am stat lângă statuia lui Buddha de la Bamian, la lăsarea serii, când lumina soarelui era atât de caldă și de frumoasă. Și îmi voi aminti pentru totdeauna iazul cu apă termală din pădurile din Alaska, unde puteam vedea culorile luminilor aurorei boreale. Toată viața o să îmi amintesc oamenii care mă întrebau: tu cine ești? Ce faci aici? Și a fost atât de distractiv! Toată viața am să trăiesc cu aceste clipe fericite în minte

De alftel, Afganistan i-a rămas la suflet. La fel şi Peru și Australia. Şi nu doar pentru peisajele de poveste şi şi pentru oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile sale.

Anne-France Dautheville: Sunt oameni deschiși, primitori pentru că nu se tem de nimic, oameni care împart cu tine și poți avea încredere în ei, se respectă unii pe ceilalți și te respectă și tine. Ador mâncarea indiană când merg într-o țară și îmi place mâncarea, atunci când mă întorc acasă, încerc să refac rețeta, chem câțiva prieteni să încerce ce am gătit.

19 39 îmi place să petrec mai mult timp singură, să călătoresc singură, când eram tânără mă îndrăgosteam de băieți frumoși, iar ei, după o vreme spuneau Anne France trebuie să alegi între mine și pisica ta. iar eu spuneam, următorul

A vizitat astfel nu mai puţin de 14 ţări. Despre toate a scris în cărţile sale. Pentru că la un moment dat, chiar şi pentru perioade scurte, au însemnat pentru Anne France.acasă.

Anne-France Dautheville: Când călătorești cu altcineva, ridici o barieră între tine și țara respectivă, între tine și ceilalți oameni. Dar când călătorești singură, depinzi de acei oameni, așa că ești forțat să deschizi uși.

Fiecare călătorie a fost o lecţie de viaţă pentru Anne France.

Anne-France Dautheville: În călătoriile mele am întâlnit oamenii care nu aveau hrană, asigurări de sănătate, nu aveau respect din partea Guvernului, am fost în țări unde era permisă tortura. Toate acestea sunt lucruri pe care le vezi când călătorești. Când mă întorceam din călătorii, eram furioasă pentru că risipim și nu apreciem ceea ce avem.

În aventura ei, Anne France s-a izbit şi de obstacole. Iar teama a urmărit-o la tot pasul.

Anne-France Dautheville: Când mergi într-o ţară unde nu vezi ferestrele caselor, îţi dai seama că să înnoptezi acolo poate fi periculos, pot fi bandiţi pe timpul nopţii. Poţi merge într-un hotel foarte ieftin, ca să trăieşti în ţările sărace nu ai nevoie de mulţi bani, poţi merge la o benzinărie, dar oricum ar fi, nu stai singur în mijlocul necunoscutului, pe timpul nopţii

Acum, la 75 de ani, Anne France este o sursă de inspiraţie pentru casele de modă. Tinutele pe care le purta în călătoriile ei în jurul lumii și cărțile pe care le-a scris, au constituit baza unei colecții de modă toamna-iarna.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.