Antena Meniu Search
x

Singurul tribunal pentru minori din România are o cameră specială pentru ascultarea copiilor, amenajată după sfaturile unui psiholog

Singura instanță de judecată din România specializată în cauze cu minori are, din această săptămână, o cameră pentru ascultarea copiilor. Aici găsim doar culori calde şi decoraţiuni pe placul celor mici. Este o încercare de a-i face să se simtă mai în largul lor, atunci când trebuie să depună mărturii, de multe ori, tulburătoare. 

de Redactia Observator

la 08.11.2021, 08:53

Vezi și

Camera pentru ascultarea minorilor a fost amenajată în Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, în biroul președintelui. Are mobilier prietenos, în culori calde, iar pereții sunt decorați cu desene speciale. A fost amenajată din donații, cu implicarea unei organizații non guvernamentale și cu sfaturile unui arhitect și ale unui psiholog. 

Elena Beloiu, Asociația "Femeile se implică": Am făcut rost de sponsori care ne-au donat mobilierul, pentru că tot ce e aici, mobilierul, se ridică la proximativ 20-25.000 de lei. 

Anual, în instanța din Braşov, sunt audiați zeci de minori. Iar cadrul auster al unei săli de judecată e doar prima din barierele de comunicare cu aceștia, spun specialiştii. 

Andreea Meiu, psihoterapeut: Minorul, în mod cert, trece printr-o perioadă traumatică, şi un spaţiu care face diferenţa faţă de atmosfera austeră de sală de judecată îl poate duce, colaborează mult mai bine pentru a înplini, de fapt, scopul acelei audieri. 

Pe acelaşi subiect

Pamela Diaconu, avocat: Existând şi această cameră, cred eu că vom reuşi să-l atragem pe minor să fie mai dezinvolt şi mai liniştit. 

Instanța pentru minori din Brașov, singura de acest fel din țară

Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov a fost înființat în 2004, drept proiect pilot. A rămas însă și în prezent singura instanță de acest fel, din țară. 

Nicoleta Chihaia, președinte TMF Brașov: Iniţial a fost o astfel de cameră, însă, datorită lipsei de spaţiu, ea a fost transformată în birou pentru grefieri. 

Elena Beloiu, Asociația "Femeile se implică": E mai greu aici, pentru că, după cum ştiţi, clădire este foarte veche. 

Mai multe instanţe din ţară şi-au amenajat astfel de camere în care copiii sunt încurajaţi să spună adevărul despre anumite aspecte care sunt şi aşa destul de traumatizante pentru ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Singurul tribunal pentru minori din România are o cameră specială pentru ascultarea copiilor, amenajată după sfaturile unui psiholog