Antena Meniu Search
x

Sistem national antigrindina, pus la naftalina

Pentru un sistem national antigrindina s-au cheltuit milioane de euro. Doar ca mai mult s-au imprastiat bani decat nori. Iar efectele ultimilor precipitatii cu gheata dovedesc acest lucru. Pe scurt, degeaba avem lansatoare daca nu sunt si banii alocati pentru functionarea lor

Vezi și

Sistemul exista dar sta ascuns intr-un depozit. NU sunt bani pentru rachete. Mai exact, fondurile de la Guvern intarzie sa apara. Si fara ele, sa tot ploua. Numai ploile cu gheata din 21 mai au distrus, la Iasi, aproape 10.000 de hectare de culturi. Pagubele depasesc 2.000 de lei pentru un singur hectar. “Asa-i la noi. Se lasa. Asta desi rolul de protectie al sistemului a fost dovedit. Inginerii din punctul de comanda pot avea control permanent la rachetele amplasate”, a declarat Valeriu Moldoveanu, consilier sef al Centrului Antigrindina Iasi.

Anul trecut, protejarea culturilor a costat aproape trei milioane de lei. Suma a acoperit lansarea a 250 de rachete, plus salariile celor patru angajati ai Centrului din Iasi. Anul acesta, banii urmeaza sa ajunga. Undeva, prin iunie. Asta desi perioada "antigrindina" incepe in aprilie. “Am recomandat ca producatorii agricoli sa se asigure la companiile de asigurari”, a explicat Neculai Olaru, de la Directia Agricola Iasi.

Proiectul initial prevedea pe langa asigurarea banilor pentru rachete si constructia a 16 puncte de lansare in Iasi, dar nici acestea nu au fost realizate. Pana acum sunt doar trei. De la Ruginoasa, Coarnele Caprei si Hodora.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Sistem national antigrindina, pus la naftalina