Antena Meniu Search
x

Video Sistemul sanitar în colaps: Apel public la responsabilitate

Pacienţii în stare critică copleşesc spitalele şi tot mai mulţi copii fac forme grave de COVID. 16 dintre ei sunt la Terapie intensivă. La ATI - sunt deja 1456 de pacienţi internaţi, iar medicii au ajuns la capătul puterilor. Într-o zi a recordurilor negative, ministrul Sănătăţii a convocat o şedinţă de urgenţă cu managerii spitalelor. Cu toţii au făcut un apel public la responsabilitate.

de Redactia Observator

la 04.04.2021, 19:57

Vezi și

Vlad Voiculescu: "Ne confruntăm cu limite. Mai pe româneşte nu putem să tragem la infinat de aceeaşi oameni avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră".

Cu alte cuvinte, suntem pe cont propriu. Sistemul medical este în colaps şi trebuie să facem tot ce ţine de noi: să purtăm masca de protecţie, să evităm zonele aglomerate şi să nu ieşim din casă dacă se poate. Este apelul public făcut de ministrul sănătăţii. 

Cifre mărturie 

Cifrele stau mărturie. Astăzi am înregistrat cel mai mare număr de pacienţi din spitale infectaţi cu covid 19 şi cel mai mare număr de internaţi la Terapie Intensivă. Grav este că ajung internaţi în spital tot mai mulţi  copii. 

Pe acelaşi subiect

Vlad Voiculescu: "Avem 167 de copii internaŢi. 16 sunt la ATI. 2 intubaţi".

Andreea Moldovan: "O parte din aceşti copii sunt cu comorbidităţi///o parte nu au. ca şi grupe de vârstă sunt până în zece ani".

Prioritatea ministerului este să găsească mai multe paturi. Am ajuns să apelăm la spitalele care tratează pacienţi cu boli cronice.

Bogdan Tănase, manager institutul oncologic: "Situaţia este extrem de gravă, implicarea institutului oncologic şi a spitalului Fundeni. Practic am atins ultima linie de apărare". 

Lupta pentru locuri la ATI

Andreea Moldovan: "Asta e lupta. Ca din paturile disponibile la ATI să le identificăm pe acelea pe care le putem folosi cu circuite corecte pentru pacienţii Covid. Sunt 1620 de paturi. În jur."

Mai mult de o treime din pacienţii internaţi cu Covid sunt intubaţi. 

Bogdan Opriţa: "Dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen".

Paştele catolic şi Paştele ortodox reprezintă proba de foc în lupta cu pandemia. Comparaţiile ministrului sunt, însă, cel puţin nefericite. 

Vlad Voiculescu: "Cu un comportament responsabil putem salva în perioada următoare mai mulţi oameni decât au decedat la Revoluţie".

Dacă vaccinarea va merge bine, al treilea val al pandemiei ar putea fi ultimul. 

Bogdan Opriţa: "Peste 80% după datele furnizate de cei care se ocupă cu vaccinare din populaţia cu comorbidităţi sau peste 65 de ani s-a vaccinat. Reversul medalei e că a scăzut vârsta la persoanele tinere şi sănătoase". 

Ministrul Sănătăţii a anunţat că toate operaţiile care nu sunt esenţiale vor fi amânate. Pacienţii vor fi trimişi şi către spitale care până acum nu tratau urgenţe, iar toate resursele materiale şi umane, mai ales din marile oraşe vor fi axate pe tratarea pacienţilor COVID. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Sistemul sanitar în colaps: Apel public la responsabilitate