Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şoferii din Capitală, verificaţi deja pentru vinieta de Bucureşti

Peste 300 de camere de supravgehere ale Primăriei Bucureşti monitorizează deja maşinile poluante care traversează Bucureştiul. De la 1 ianuarie, autoturismele care nu îndeplinesc cel puţin norma de poluare Euro 3 nu mai au voie să treacă prin centrul Capitalei.

de Redactia Observator

la 06.01.2020 , 22:56

Peste 300 de camere de supravgehere ale Primăriei Bucureşti monitorizează deja maşinile poluante care traversează Bucureştiul. De la 1 ianuarie, autoturismele care nu îndeplinesc cel puţin norma de poluare Euro 3 nu mai au voie să treacă prin centrul Capitalei. Şoferii riscă amenzi de până la 2.000 de lei. Însă abia din martie. Autorităţile locale le-au acordat acest răgaz, pentru a se obişnui cu noile reguli. 

Maşinile care traversează centrul Capitalei sunt detectate automat de camerele de supraveghere stradale. Numerele de înmatriculare sunt stocate şi introduse într-o bază de date. Este noul sistem prin care şoferii cu maşini poluante pot fi identificaţi şi amendaţi. 

Maşinile cu norme de poluare Non Euro, Euro 1 şi Euro 2 nu mai au voie, de la 1 ianuarie, să treacă prin centrul Capitalei. Dacă sunt prinşi, şoferii riscă amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei. Însă abia de la 1 martie. Au un răgaz de trei luni să se obişnuiască cu noile reguli.

Vezi și

Nici cei care locuiesc în centru şi au maşini vechi nu le vor putea mişca din loc. Primăria ia în calcul acordarea unor vouchere pentru schimbarea autoturismului. Va fi valabil însă doar pentru cei care au o singură maşină

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De anul acesta, proprietarii maşinilor cu norma de poluare sub Euro 3 trebuie să achiziţioneze o vinietă pentru a se deplasa în Bucureşti. Aceasta este disponibilă, în prezent, doar online, pe siteul roviniete.ro. 

În viitor, taxa va putea fi achitată şi în benzinării. Pentru cele mai poluante maşini, vinieta poate ajunge şi la 1.900 de lei pe an. Cei care au maşini cu norma de poluare Euro 3 vor plăti vinieta doar dacă trec prin centru.

Există şi excepţii de la regulă. Sunt scutiţi de taxă şoferii care au maşini pe GPL, o măsură care favorizează mulţi taximetrişti din Capitală. Nici scuterele, motocicletele şi maşinile istorice nu vor fi taxate.

Taxa Oxigen intră în vigoare pentru maşinile cu norma Euro 4 de anul viitor. Circulaţia în Bucureşti a maşinilor cu norma de poluare sub Euro 3 va fi interzisă total din 2022, iar a celor Euro 3 din 2024. 

Aproape 600.000 de autoturisme din Bucureşti se încadrează în aceste categorii, potrivit Primăriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Şoferii din Capitală, verificaţi deja pentru vinieta de Bucureşti