Video Şoferii revoltaţi de noua taxă auto: "Orice cheltuială în plus e grea. Nu sunt sănătoşi la cap"
Lovitură pentru milioane de români: se reşapează taxa auto! Toţi cei care au maşini mai vechi de 15 ani vor fi taxaţi până la finalul anului. Deocamdată însă nu s-a stabilit cît de mare va fi acestă taxă
Proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani vor fi suprataxaţi pentru că poluează.
"Orice cheltuială în plus e grea. Nu sunt sănătoşi la cap. Pai câte mașini sunt care sunt mai vechi?!"
"Eu am o maşină euro 4 și una euro 3. Nu mi-ar conveni să plătesc. Să sperăm că n-o să bage"
"Vor fi cele de 12 ani, de 14 ani. E același lucru", spun şoferii.
- UE dezvăluie planul privind schimbările climatice. Vânzarea de mașini noi diesel şi pe benzină, interzisă...
- Lovitură pentru șoferii români care au mașini mai vechi de 15 ani. Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului
- BMW cu volan pe dreapta, strivit sub TIR şi târât sute de metri pe Autostrada Soarelui. Şoferul a murit pe loc
Măsura ar urma să fie pusă în practică până la finalul anului, în condiţiile în care inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea poluării. Ca să vă faceţi o idee, o mașină mai veche de 15 ani emite, în medie, 140 de grame de noxe pe kilometru. În timp ce o mașină nouă cu același motor are cu 20% mai puține emisii de carbon.
Cinci milioane de maşini vechi
Andra Mitu, reporter: "Pe şoselele din România circula peste 5 milioane de mașini mai vechi de 15 ani. Cele mai multe autoturisme importate provin din Germania, Franța, Spania și Olanda".
Ministrul Mediului a explicat şi cum ar urma să fie taxaţi şoferii de rable.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Trebuie sa existe din punctul meu de vedere o descurajare a detinerii acestor mașini mașini foarte vechi. Se poate face prin impozit local"
Nu este însă clar în acest moment cat de mare va fi impozitul pentru proprietarii de rable. Ecologiştii spun că la nivel european astfel de măsuri se aplică deja.
Andrei Cosulean, reprezentant ONG mediu: "Foarte multe state precum Germania și Olanda şi-au propus ca în următorii 5 până la 10 ani să interzică motoarele termice".
Autorităţile vor să descurajeze şi instalarea de centrale de apartament tocmai pentru a reduce poluarea. Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Pentru construcţiile noi nu pot sa accept ca aceste centrale să fie o optiune". Între timp, cererea pentru maşini electrice a crescut în România. În primele patru luni ale anului s au rezervat mai multe maşini decât în tot anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰