Antena Meniu Search
x

Leagănul Aurului, oraşul misterios al incaşilor, pe care puţini turişti îl cunosc

Choquequirao sau Leagănul Aurului e un oraş străvechi, dovadă a măreţiei fascinantului Imperiu al Incaşilor, din America de Sud. Cunoscut de foarte puţini turişti care merg pe urmele marii civilizaţii, oraşul ascunde încă multe mistere.

Choquequirao sau Leagănul Aurului e numele unui oraş din Imperiul Incaşilor Vezi și

Choquequirao sau Leagănul Aurului e un oraş străvechi, dovadă a măreţiei fascinantului Imperiu al Incaşilor, din America de Sud. Cunoscut de foarte puţini turişti care merg pe urmele marii civilizaţii, oraşul ascunde încă multe mistere.

La începutul secolului al 16-lea, cel mai mare imperiu din întreaga lume era cel incaş. În mare, povestea o ştiţi. Cum stăteau incaşii liniştiţi şi înfloritori, s-au trezit cu spaniolii pe cap, după care a urmat şi un război civil, cert este că s-a ales praful de ditamai imperiul. Cu toate acestea, Imperiul Incaş continuă să fascineze oamenii de ştiinţă din ziua de azi. Desigur, şi pe aventurieri, doar că legile actuale nu le mai permite să sape peste tot, în căutarea comorii pierdute a incaşilor.

Choquequirao - Leagănul Aurului, oraşul sacrificiilor

În orice caz, rămăşiţele vechiului imperiu s-au dovedit a fi o adevărată mină de aur pentru Peru, datorită numărului mare de turişti care vin să viziteze celebrele ruinele de la Machu Picchu şi să afle tot ce se poate despre incaşi şi bogăţiile lor fabuloase. Însă Machu Picchu nu este singurul sit care trebuie văzut. Pentru că există un loc similar, mult mai vechi. Se numeşte Choquequirao.

Supranumit "Leagănul Aurului", acest oraş străvechi a fost construit de cel de-al 10-lea conducător al Imperiului Incaş. Era un loc important atât din punct de vedere administrativ, economic, dar şi religios.

Savanţii au descoperit că "Leagănul Aurului" era un loc de pelerinaj, ceea ce i-a făcut să deducă faptul că acolo se organizau ceremonii religioase unice. Ceea ce nu ar fi exclus, având în vedere că incaşii adorau soarele, dar nu se dădeau în lături nici de la sacrificii umane.

Un oraş cu o arhitectură unică

Dar să nu alunecăm pe partea tenebroasă a istoriei, pentru că sunt lucruri mult mai frumoase de spus despre acest oraş. De exemplu, că era o mostră de inginerie. Clădirile, ca şi zidurile, sunt făcute doar din pietre, fără niciun alt material care să le lege. Cu toate acestea, între pietre nu poţi băga nici măcar lama unui cuţit. Pentru că nu încape.

Incaşii au fost atât de inteligenţi, încât au construit fântâni din pietre foarte-foarte groase, astfel încât să nu se erodeze de la un an la altul. Localnicii bogaţi erau recunoscuţi prin faptul că aveau case cu două uşi. Însă orice locuinţă avea, în faţa geamurilor, un spaţiu pe care îl foloseau pentru a-şi ţine alimentele reci. Ca să nu mai discutăm despre canalele de irigaţii. 

Misterele oraşului Choquequirao

Ce cultivau incaşii? Ne-am dori să vă spunem "preponderent, legume şi fructe". De fapt, cultivau "preponderent arbori de coca". Şi vindeau frunzele. Aceasta era principala afacere din oraş. 

De ce nu se ştiu prea multe despre "Leagănul Aurului"? Pentru că este într-o zonă mult mai greu de atins în comparaţie cu Machu Picchu. Iar asta se vede şi în numărul de turişti care vizitează sit-ul.

Doar 1% din numărul celor care se duc la Machu Picchu. Şi mai este un motiv. Abia un sfert din oraş a fost excavat, deşi a fost descoperit înainte de Machu Picchu, care a fost scos la lumină într-un singur an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Leagănul Aurului, oraşul misterios al incaşilor, pe care puţini turişti îl cunosc