Antena Meniu Search
x

Video Specialişii îi avertizează pe părinţi că premergătorul face mai mult rău decât bine copiilor

Subiect controversat în lumea părinților: folosirea premergătorului. Încă vedem copii în el, pe stradă, şi cu siguranță mulți dintre noi am avut un premergător atunci când eram copii. Dar, cum lumea medicală evoluează și este în continuă schimbare, acum au apărut studii care descurajează folosirea lui. Şi demonstrează că, de fapt, dispozitivul nu le face deloc bine copiilor, așa cum poate mai cred, încă, mulți părinți.

Antonia Gasparovici
de Antonia Gasparovici

la 24.05.2023, 13:31

Vezi și

Conform specialiștilor, un copil nu ar trebui pus niciodată într-o poziție în care nu se poate așeza singur. Spre exemplu, în picioare, de la șase luni. Și nu, premergătorul nu este o soluție. Fiecare etapă de dezvoltare trebuie respectată: să forțezi corpului unui bebeluș să facă lucruri pentru care încă nu este pregătit poate avea efecte grave pe termen lung.

Mai mult, atunci când sunt așezați în premergător, cei mici nu au deloc libertate de mișcare, așa cum am fi tentați să credem. În plus, dacă există o problemă medicală la nivelul picioarelor, folosirea unui premergător nu va face decât să o accentueze.

Un proces fiziologic nu ar trebui niciodată grăbit. Copilul descoperă lumea în fiecare clipă și, în plus, se descoperă pe el. Se va ridica, își va menține echilibrul și va păși singur în mod corect doar atunci când corpul lui va fi pregătit. Pe scurt, are nevoie să se miște în voie într-un mediu sigur, sub supravegherea unui adult.

Astfel va înțelege noțiunea de spațiu, va simți diferite texturi, își va folosi mâinile și umerii, mai ales în perioada anterioară ridicării, cea a mersului de-a buşilea. Evident, părinții ar trebui să fie foarte atenți şi la riscul de accidentare. Premergătorul se poate agăța în colțul unui covor, spre exemplu. Accesul la scări ar trebui să fie blocat cu ajutorul unui grilaj de interior și mare atenție la recipientele cu alimente fierbinți sau cu substanțe periculoase. Cei mici se pot simți siguri pe ei atunci când sunt în premergător și pot încerca să descopere lucrurile din jur, trăgând de ele...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Specialişii îi avertizează pe părinţi că premergătorul face mai mult rău decât bine copiilor