Antena Meniu Search
x

Specialiștii fac recesământul delfinilor din Marea Neagră

Delfinii din Marea Neagră sunt monitorizaţi din aer. Timp de trei săptămâni, specialişti din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina au parcurs mii de kilometri ca să afle numărul lor. O misiune în premieră. Specialiştii spun că delfinii nu mai sunt ameninţaţi doar de plasele pescarilor. 

de Redactia Observator

la 19.07.2019, 22:34

Vezi și

Delfinii din Marea Neagră sunt monitorizaţi din aer. Timp de trei săptămâni, specialişti din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina au parcurs mii de kilometri ca să afle numărul lor. O misiune în premieră. Specialiştii spun că delfinii nu mai sunt ameninţaţi doar de plasele pescarilor ci şi de plasticele din apă. 

Timp de 19 zile, specialiştii au zburat 12.000 de kilometri, cu un avion de mic dimensiuni se apropie de apă, pentru a vedea cât de gravă este situaţia delfinilor din Marea Neagră. 

Doar pe litoralul românesc al Mării Negre, sunt zeci de delfini care eşuează în fiecare an. Situaţia cea mai gravă a fost în 2017, când au murit 139 de delfini. 

Cei mai mulţi după ce au fost prinşi în plasele pescarilor. Anul trecut, aproape 90 au fost găsiţi morţi. Iar în primele patru luni din anul acesta au mai dispărut 10. 

Specialistii spun că, într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.

În anii 50, în Marea Neagră, trăiau aproape două milione de delfini. Acum, specialiştii se tem că numărul lor ar putea fi de patru ori mai mic. 

Tinerii care au participat la monitorizarea istorică încearcă să fie optimişti. 

Specialiştii analizează acum datele pe care le-au adunat. În câteva luni vor putea spune cu exactitate cât de gravă este situaţia delfinilor din Marea Neagră.

Valoarea proiectului este de aproape 550.000 de euro. Sunt folosiţi şi bani europeni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Specialiștii fac recesământul delfinilor din Marea Neagră