Antena Meniu Search
x

Spitalele nu au medici pentru suflet! Pacienții care luptă cu boli grele nu primesc consiliere psihologică

Medicii de suflete lipsesc din spitalele româneşti. În multe clinici din ţară, nu există nici măcar un psiholog, deşi suportul terapeutic este esenţial pentru supravieţuirea pacienţilor.

Vezi și

Medicii de suflete lipsesc din spitalele româneşti. În multe clinici din ţară, nu există nici măcar un psiholog, deşi suportul terapeutic este esenţial pentru supravieţuirea pacienţilor.

Internată în secţia de oncologie a spitalului Marie Curie, Maya visează. La doar 9 ani, a trebuit să facă faţă unui diagnostic dur. Suferă de osteosarcom, un tip de cancer osos. În ultimele 9 luni, de când este internată, au fost alături de ea mama şi psihologul.

Iar când mama cedează, cedează şi copilul. Cătălina spune că fără îndoială va continua terapia chiar şi atunci când se va externa. În spitalul Marie Curie, sunt 4 psihoterapeuţi.

Colega de cameră a Mayei, Gabriela, a primit acelaşi diagnostic.

Pe acelaşi subiect

Dacă tu ca părinte clachezi şi copilul al rândul lui se sperie, nu ştie ce se întâmplă cu el şi deja e o problemă mare, mărturiseşte mama ei.

Psihologul e esenţial în spitalele din România. Medicii din maternităţi vorbesc despre o creştere a depresiilor în rândul mamelor.

Un procent de 10% din mame şi persoane care trec prin maternitate se confruntă cu probleme de depresie. Nu avem o scală de valori privind acest afect, dar suntem convinşi că uneori pot să lase cicatrici nedorite şi greu de recuperat, este de părere medicul Nicolae Suciu.

În Capitală, există spitale cu un singur psiholog la sute de pacienţi. În restul ţării, situaţia este şi mai gravă. Nici măcar unde sunt secţii de oncologie, nu există un psiholog desemnat.

Luiza Pârvulescu, medic oncolog:

Toată lumea a dorit asta, îşi doreşte, toţi consideră că este util, acum de ce nu s-a realizat încă. Acum psiholog, psihiatru al spitalului există, dar face faţă tuturor secţiilor.

În clinicile din străinătate, medicii şi psihologii lucrează întotdeauna în echipă. La noi, cei mai mulţi pacienţi îşi poartă singuri lupta. Şi, uneori, povara e prea grea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Spitalele nu au medici pentru suflet! Pacienții care luptă cu boli grele nu primesc consiliere psihologică