Video

Noi detalii tulburătoare, despre pacienţii infectaţi la Spitalul Judeţean Timişoara, ies la iveală în urma investigaţiei Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 26.03.2021, 20:17.
Actualizat: 26.03.2021, 20:19

Spitalul Judeţean Timişoara recunoaşte: de la începutul anului au avut opt bacterii în Secţia de Mari Arşi. Dar spune că toate au fost raportate şi că, după fiecare pacient infectat, a avut loc o dezinfecţie conform legii. Da, 12 oameni au murit şi, da, şase dintre ei erau infectaţi cu bacterii nosocomiale. Da, o parte dintre victime s-au infectat în spital. Dar nu bacteriile i-au ucis pe oameni, se apără medicii. Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă după investigaţia Observator.

Un certificat de deces pe care scrie că un bărbat de 48 de ani a murit din cauza arsurilor grave e tot ce i-a mai rămas familiei. Mama şi sora lui nu au primit încă documentele medicale. Au aflat de la noi că rănile i s-au infectat cu bacterii. Iniţial, bărbatul rănit în explozia unui bloc din Găeşti a fost dus la spitalul din Târgovişte. Este transferat la Spitalul Judeţean Timişoara deja infectat cu două bacterii. Câteva zile mai târziu, la listă se mai adaugă trei bacterii, printre care şi temutul acinetobacter baumani.

La două zile după ce Observator a făcut primele dezvaluiri despre situaţia de la Timisoara, spitalul recunoaşte negru pe alb că 12 oameni internaţi în Secţia de Mari Arşi au murit anul acesta, iar şase dintre ei aveau infecţii asociate asistenţei medicale. Opt bacterii au fost raportate la DSP, printre ele acinetobacter, klebsiela, stafilococul auriu. Şi întotdeauna s-a făcut dezinfecţie. Totuşi, în acest an, la INSP nu a ajuns nicio raportare de infecţii nosocomiale din Secţia de Mari Arşi.

Citește și:

Mai mult, documentele interne ajunse în posesia Observator arată că nu 12, ci 13 pacienţi au murit acolo din ianuarie şi până acum şi că nu sunt doar şase infecţii asociate actului medical.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Ce înseamnă şapte morţi în trei luni din cauza infecţiilor nosocomiale? Înseamnă prea mult.

Reporterii Observator au descoperit un al optulea pacient infectat în spital cu o altă bacterie de temut: corynebacterium striatum! Bunica de 78 de ani a scăpat din flăcări, dar bacteriile i-au agravat starea. Pe 27 ianuarie, femeia ajunge la spitalul din Târgu Jiu.

De la spitalul din Târgu Jiu, femeia a fost transferată la Timişoara unde a fost internată mai bine de o lună. Pe 28 februarie, medicii anunţau că arsurile erau vindecate 99%. Două zile mai târziu, bătrâna a murit. Până acum, familia nu a depus nicio plângere şi nici nu a dorit să facă vreun comentariu în faţa camerei.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara contestă investigaţia Observator

În fişa medicală apar iniţial două bacterii. Starea femeii e bună, e conştientă şi coperantă. Pe 19 februarie, intră în şoc septic. La analize se descoperă că mai luase o bacterie, a treia.

Alte familii îşi plâng rudele dispărute şi aşteaptă un răspuns. De pildă rudele unei femei de 56 de ani, internată fără bacterii, infectată ulterior cu acinetobacter.

Ruda unei femei arse: Noi marţi după-masă am înmormântat-o, luni după-masă am scos-o din spital, de la autopsie, şi aşteptăm în continuare... adică nici nu ştim unde să sunăm să vedem rezultatul autopsiei.

Ancheta Observator a avut ecouri şi în minister.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Investigăm la Ministerul Sănătăţii ce s-a întâmplat la Timişoara. Ştim că o parte dintre cazuri au fost corect raportate. Faptul că familiile au aflat foarte târziu informaţiile sau nu le-au aflat deloc este, din păcate, un lucru care se întâmplă în multe spitale.

În răspunsul trimis azi Observator, spitalul susţine că nu infecţiile asociate actului medical sunt cele care i-au ucis pe pacienţi şi că toate procedurile au fost respectate, atât cele legate de raportare cât şi cele legate de dezinfectare. Conducerea spitalului ne acuză azi că am difuzat materiale tendenţioase, false şi trunchiate, iar managerul susţine că a fost înregistrat fără ştirea lui.

Reporter Observator: Mulţumesc tare mult pentru punctul de vedere. Pot folosi din discuţie?

Paul Pătraşcu, manager spital: Puteţi folosi şi puteţi folosi faptul că, repet, s-au respectat şi se respectă toate procedurile, inclusiv declararea oricărei infecţii asociate actului medical!

În comunicatul de astăzi, spitalul ne mai anunţă că au avut un pacient infectat cu acinetobacter. Tratat, vindecat şi externat. Singurul, de altfel!

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro