Antena Meniu Search
x

Starea de alertă vine la pachet cu noi măsuri

Starea de alertă se apropie cu paşi repezi, iar premierul României a venit cu lămuriri, seara trecută. Ludovic Orban a ţinut să facă o paralelă între România şi Peninsula Iberică, acolo unde situaţia a fost şi este în continuare dramatică.

de Redactia Observator

la 05.05.2020, 11:21

Vezi și
  • Beneficii vor avea şi persoanele care se întorc la muncă.
  • Statul va continua să acorde şomaj tehnic.

A anuntat si că statul va continua să acorde şomaj tehnic, cel puţin până în luna iunie, industriilor afectate de restricţiile care se vor menţine şi în starea de alertă.

26 februarie 2020. România înregistra primul caz pozitiv de coronavirus. Aceeaşi dată, altă ţară. Spania număra pe 26 februarie două cazuri.

Ludovic Orban, premierul României: În Spania sunt 247.112 cetăţeni care au fost diagnosticaţi pozitiv, iar în România 13.163.

O diferenţă enormă la care au contribuit măsurile severe, dar mai ales comportamentul resposabil al românilor. Aşa se facă că data de 15 mai nu vine doar cu relaxarea restricţiilor, ci cu măsuri noi de prevenţie.

Ludovic Orban, premierul României: Pentru fiecare ridicare de restricţii, vom aştepta o perioadă să vedem efectele. Perioada este cam de 15 zile. Orice fel de ridicare de restricţii trebuie să fie însoţită de un set de reguli.

Dacă de pe 15 mai saloanele sau cabinetele stomatologice se deschid, sectorul HoReCa, excepţie făcând hotelurile, rămâne închis. Însă, o să aibă beneficii în continuare.

Ludovic Orban, premierul României: Am scutit pe perioada stării de urgenţă şi intenţionăm să prelungim această măsură de scutire până la redeschiderea activităţii în HoReCa.

Beneficii vor avea şi persoanele care se întorc la muncă din şomajul tehnic.

Ludovic Orban, premierul României: Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricţiile, vom participa la susţinerea plăţii salariului cu un porcent între 35% şi 41,5%.

Statul va continua să acorde şomaj tehnic, cel puţin până în luna iunie, industriilor afectate de restricţiile care se vor menţine şi în starea de alertă, susţine Ludovic Orban. Premierul a mai afirmat că, din punct de vedere economic, stăm mai bine decât. estimau unii analişti. În vizor este luat şi sistemul medical, iar după încetarea primului val al epidemiei de coronavirus, premierul anunţă modificări importante.

Ludovic Orban, premierul României: Întărirea sistemului de prevenţie a medicinei de familie şi a medicinei din ambulatoriu a medicilor specialişti care lucrează în ambulatoriu. O reorganizare a spitalelor şi o mai mare rigoare în ceea ce priveşte respectarea regulilor, a procedurilor, a protocoalor care există. Sunt multe lucruri care trebuie îmbunătăţite în sistemul medical.

Iar deplasările în scop turistic din data de 15 mai. rămâne un răspuns vag.

Reporter: La sfârşitul săptămânii trecute aţi declarat că deplasarea în scop turistic se va include în noul tip de declaraţie pe proprie răspundere, vă păstraţi declaraţia?

Ludovic Orban, premierul României: Nu, nu, nu. Am zis-o într-un context, nu am zis-o aşa. Când vom lua decizii, vom anunţa oficial.

Autorităţile urmează să prezinte în zilele următoare măsurile clare care vor fi adoptate din data de 15 mai. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Starea de alertă vine la pachet cu noi măsuri