Antena Meniu Search
x

Start incert pentru programul Noua Casă, dar tinerii sunt interesați, atraşi de avansul de doar 5%

Programul Noua Casă are un start greoi în acest an. După aproape jumătate de an de blocaj, băncile primesc cereri de finanţare. Nu toate însă. Iar aceasta nu este singura problemă: legea ar putea fi blocată în Parlament. Într-o mare de incertitudini, oamenii au început deja cursa contra-cronometru pentru a beneficia de avansul de cinci la sută: au depus sute de cereri la bănci. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 15.09.2020, 22:15

Vezi și
  • Legea privind programul Noua Casă ar putea fi blocată în Parlament.

Deşi a început de două săptămâni, după un blocaj de cinci luni, programul "Noua Casă" pare să se împotmolească din nou. 

Noua Casă și-a deschis porțile, dar programul începe cu stângul. Din cele 15 bănci participante, doar șase primesc momentan dosare. 

Tineri interesaţi există chiar și în această perioadă de criză, atraşi de avansul de doar 5 la sută pentru locuințele de până în 70 de mii de euro. 

În cele două săptămâni scurse de la debutul programului au fost depuse sute de cereri, iar estimările arată că, până la finalul acestei săptămâni, vom sări de pragul de 1000 de solicitări. 

Doar că se întrevăd deja nori negri la orizont. Legea ar putea fi respinsă în Parlament. Speriat să nu rămână fără o locuinţă, Ionuţ, un tânăr din Târgu-Jiu, a accesat deja programul. 

Ionuț Oțet: La bancă a mers totul foarte repede. Chiar ieri am băgat dosarul, iar astăzi m-a sunat evaluatorul să vadă apartamentul. 

Ca să aibă locuinţa lui, tânărul s-a împrumutat pe 25 de ani. 

Ionuț Oțet: Este un apartament cu trei camere. Am un avans de cinci la sută, pentru că locuința este sub 70 de mii de euro și este mai veche de cinci ani.

La fel ca Ionuţ au făcut sute de tineri din toată ţara. 

Roxana Cristea: Avem câteva sute de cereri, peste 300 de cereri înregistrate. 

Irina Gheorghe, supervizor echipă credite: Deja avem 600 de clienți care au venit și s-au interesat de ofertă și 230 de clienți mai hotărâți care au și aplicat pentru program.

Adina Călin, director Direcția de produse și servicii bancare: Oferim credite Prima Casă și pentru românii care obțin venituri din străinătate, cu condiția să dețină permis de ședere și de muncă emis de autoritățile statului în care își obțin veniturile.

Principalul avantaj este că puteţi cumpăra o locuinţă mai spaţioasă. Valoarea maximă ce poate fi accesată este de 140 de mii de euro, cu un avans de 15%, sau până în 70 de mii de euro, cu avans de 5%. Noua casă vine la pachet şi cu dezavantaje. 

Irina Chiţu, analist econimic: Nu se mai pot construi locuințe. Locuința trebuie să fie deja construită.

Experţii spun însă că suma maximă ce poate fi accesată va duce la o creştere artificială a preţurilor şi la supraîndatorare. 

Irina Chiţu, analist economic: Dacă indicii bancari vor crește, de exemplu, cu două puncte procentuale, acel grad de îndatorare maxim de 45 la sută se duce ușor la 65 la sută.

Un calcul simplu arată că, pentru un credit de 119 de mii de euro, luat pe 30 de ani, venitul minim necesar este de 6.400 lei. Rata lunară ar depăşi 2.800 de lei. Pentru un apartament vechi, de 66.500 de euro, venitul minim necesar este de 3.600 de lei, iar rata lunară ar fi 1.600 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Start incert pentru programul Noua Casă, dar tinerii sunt interesați, atraşi de avansul de doar 5%