Antena Meniu Search
x

Statul promite bani pentru lucrări finalizate de câţiva ani

Teatrul absurdului se desfăşoară zilele acestea în mai multe localităţi din Gorj. Primarii au fost anunţaţi că vor primi fonduri de la Guvern pentru investiţii pe care le-au realizat deja.

de Redactia Observator

la 27.05.2020, 17:33

Vezi și
  • Primarilor nu le rămâne decât să facă haz de necaz.
  • Sunt 25 de investiţii în Gorj promise de guvern, multe fiind finalizate deja.

Sunt proiecte vechi şi de cinci ani care se regăsesc acum într-un ordin al Ministerului Dezvoltării care promite bani pentru lucrările gata făcute.

Peste 600 de lucrări considerate de Ministerul Dezvoltării drept urgente au fost notate într-un ordin care a ajuns şi pe masa primarilor. Mare le-a fost, însă, uimirea să constate că investiţiile de pe lista guvernului au fost deja, în mare parte, şi realizate în ultimii ani. Prima oprire - Comuna Bălăneşti, din Gorj.

Pentru că exista riscul ca două sate să rămână izolate, încă din 2014, primăria a solicitat fonduri pentru ca zona să fie consolidată. Între timp, autorităţile au făcut rost de bani de la Compania Naţională de Investiţii.

Acum, primăriei i se promit din nou bani să consolideze acelaşi drum. Numai că:

Ovidiu Pungan – primarul comunei Bălăneşti: Este finalizată în proporţie de 95%. De pe bugetul local, îmi era imposibil să fac această investiţie.

Puşi în faţa situaţiei, primarilor nu le rămâne decât să facă haz de necaz.

Ovidiu Pungan – primarul comunei Bălăneşti: E ca o glumă. Nu se poate să spui că sunt bani solicitaţi, că ţi se acordă din nou bani pentru o investiţie care este deja finalizată în proporţie de 95% sau alte investiţii din alte localităţi, unde sunt finalizate şi chiar recepţionate.

Socoteala de pe hârtie nu s-a potrivit cu realitatea din teren nici în comuna Turburea.

De mai bine de 30 de ani, Primăria Turburea caută soluţii să reabiliteze un castel, monument istoric şi simbol al localităţii. Ultima cerere pe care a depus-o la Ministerul Dezvoltării a fost în urmă cu 5 ani, dar până acum nu a primit niciun răspuns. Aşa că, în 2016, a cedat obiectivul Mitropoliei Olteniei.

De atunci, Biserica a făcut deja un proiect de 12 milioane de euro ca să fie pus în valoare măreţul castel.

Ion Bîrcă – primarul comunei Turburea: Se face o mânăstire, în centrul acela, o biserică de o mie de persoane. În jurul bisericii, vine o sală de sport. Diferite căsuţe din lemn, o bucătărie, va fi un lucru extraordinar

De-a dreptul surprinzător a fost pentru edilul comunei să regăsească investiţia pe lista celor promise acum de Minister. Fără să ştie câţi bani ar primi şi nici când.

Ion Bîrcă – primarul comunei Turburea: Acum e de prisos treaba asta. Eu cred că sunt aşa înainte de campania electorală, e o chestie cu iz electoral. Alţi prieteni de-ai mei, primari, pe care i-am întrebat, mi-au zis: Bă, Nelule, păi eu am şi terminat drumul ăla, eu am şi terminat la biserica aceea pe anumite fonduri pe care le-au luat. Fonduri europene, pe orice.

Situaţia nu e singulară. Sunt 25 de investiţii în Gorj promise acum de guvern. Bizar este că multe dintre ele sunt realizate, şi plătite deja. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Statul promite bani pentru lucrări finalizate de câţiva ani