Antena Meniu Search
x

Top 3 studii de specialitate care pot fi realizate pentru un nou proiect de construcții

Dincolo de obligativitatea impusă de normele legale în vigoare în materie de construcții, studiile de specialitate sunt deosebit de importante datorită informațiilor pe care le oferă în timpul proiectării și al prospectării terenului.

tudii de specialitate pentru proiecte de construcții
Studii de specialitate care pot fi realizate pentru un nou proiect de construcții - Pexels

Dincolo de obligativitatea impusă de normele legale în vigoare în materie de construcții, studiile de specialitate sunt deosebit de importante datorită informațiilor pe care le oferă în timpul proiectării și al prospectării terenului. Prin elaborarea unor studii bine documentate, afli cât de mult trebuie să investești în structura de siguranță a clădirii, în funcție de zona în care construiești. Astfel, poți estima mult mai eficient costurile lucrării.

Autorizația de construire este documentul cel mai important de care ai nevoie pentru ridicarea, consolidarea, extinderea sau amenajarea unei clădiri sau a unui spațiu. Pentru a intra în posesia acestui document, trebuie să parcurgi o serie de pași și să obții mai multe avize din partea instituțiilor statului.

La nivel local, toate lucrările trebuie să se regăsească în Planul de Urbanism General (PUG), Planul de Urbanism Zonal (PUZ) și Planul de Urbanism de Detaliu (PUD). În cele ce urmează, îți prezentăm 3 dintre studiile de specialitate necesare pentru un proiect de construcții și utilitatea lor.

Studiul topografic - Prezentarea situației reale din teren

După primirea unui studiu topografic, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) actualizează hărțile zonei aflate în jurisdicție cu parcelele terenurilor și construcțiile aferente.

Măsurătorile pentru ridicarea topografică în țara noastră se fac după normele Proiecției Stereografice 1970 (proiecție cartografică oficială în România) și conform Planului de referință pentru cote Marea Neagra 1975.

Serviciile unei firme acreditate pentru elaborarea unor studii topografice includ măsurători de teren și activitate de birou ce constă în transpunerea în documente a informațiilor obținute.

Într-o ridicare topografică, vei regăsi delimitarea parcelei în cauză, forma și dimensiunea construcțiilor existente, eventuale diferențe de nivel ale terenului, poziția exactă a terenurilor și construcțiilor din vecinătate, rețelele edilitare și de transport și forma albiei cursurilor de apă existente.

Tot datorită acestui studiu, OCPI poate îndrepta anumite coordonate greșite din hărțile mai vechi ale zonei, după efectuarea propriilor măsurători pe teren. Tehnologia scanării tridimensionale în nor de puncte se dovedește un instrument extrem de util în completarea studiilor topografice cu machete la scară ale construcțiilor.

Studiul geotehnic - Analiza calității terenului

Studiul geotehnic îți oferă informații cu privire la calitatea terenului pe care dorești să construiești și determină structura corectă a fundației. Întrucât în subsol pot exista diferențe de la un metru la altul, este recomandată prospectarea întregului teren pe care se va construi, pentru a avea o imagine cât mai fidelă din punct de vedere al siguranței.

Întocmirea unui studiu geotehnic de calitate înseamnă o estimare corectă a necesarului investiției în structura de rezistență a clădirii. Documentația aferentă analizei terenului este obligatorie pentru construcții civile, industriale și edilitare, pentru persoane fizice, persoane juridice și autorități de stat.

Elaborarea studiului se face în două etape: una de teren, cu foraje, prospectări și prelevări și una de birou, cu analiza de laborator a probelor și interpretarea rezultatelor în scris.

Studiul hidrogeologic - Analiza condițiilor de alimentare cu apă

Din punct de vedere legal, studiul hidrogeologic este solicitat de Administrația Națională „Apele Române” pentru obținerea avizului de gospodărire a apelor. Din punct de vedere practic, întocmirea acestei documentații îți arată în ce condiții poți alimenta cu apă construcțiile de pe un anumit teren.

Alimentarea cu apă se poate face din surse de suprafață sau din subteran, cu respectarea normelor de mediu în vigoare. Pentru identificarea surselor de apă și prelevarea probelor pentru analiză sunt necesare foraje de mică sau mare adâncime.

În urma analizării probelor, volumul de apă disponibilă pentru exploatare și calitatea acesteia pot fi determinate. Captarea apei se va face numai cu amenajarea și respectarea zonelor de protecție sanitară, pentru a preveni și combate poluarea sursei din subteran.

Cele mai multe documentații sunt obligatorii prin lege pentru diverse categorii de construcții: civile, industriale, agrozootehnice, rutiere, drumuri, poduri, tunele, piste de aviație, căi ferate, porturi şi platforme marine, hidrotehnice, energetice, pentru îmbunătăţiri funciare, edilitare şi de gospodărie comunală sau miniere.

Studiul topografic, cel geotehnic și studiul hidrogeologic fac parte din documentele necesare unui proiect de construcții și sunt de un real folos în anticiparea costurilor lucrării de construcție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Top 3 studii de specialitate care pot fi realizate pentru un nou proiect de construcții