Antena Meniu Search
x

Video Sute de angajaţi ai CN Aeroporturi Bucureşti intră în şomaj tehnic: "Oricum vara era o perioadă a concediilor"

În plină vară, când traficul aerian este în creştere, sute de angajaţi de la cel mai mare aeroport din ţară intră în şomaj tehnic. Măsura, spun oficialii, a fost luată pentru a mai reduce din pagubele create de pandemie. Tot ei ne asigură că acest lucru nu îi afectează pe pasagerii care ajung pe Aeroporturile Otopeni şi Băneasa. Imaginile surprinse arată însă contrariul. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.06.2021, 21:53

Vezi și
  • 1.370 de angajaţi are, în total, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Aeroportul Internaţional Henri Coandă e tot mai plin. Şi uneori nu mai face faţă. În weekend, spre exemplu, zeci de persoane au aşteptat mai bine de o oră şi jumătate pentru a ieși din aeroport. Bagajele au ajuns cu mare întârziere pe benzile transportoare, iar în parcare există doar două automate de validare a jetoanelor. 

Din luna iulie, însă, ar putea fi mai rău. 

Din 1370 de angajaţi, cât are Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, 800 vor intra în şomaj tehnic de la 1 iulie. Măsura vine tocmai acum când traficul aerian e în creştere. De altfel, în fiecare zi, pe Otopeni ajung în jur de 25 de mii de pasageri. 

Cosmin Peşteşan, director aeroport: Îi rulăm. Personalul de la opt ore intră 2 sapt in fiecare luna, cei de la tură intră doar două săptămâni în cele două luni. Teoretic, nu o să fie sincope. În primele zile urmărim şi noi situaţia pe toate componentele şi, dacă va fi nevoie, îi vom rechema din şomaj tehnic. 

Pe acelaşi subiect

Sorin Stoicescu, expert aviaţie: Oricum era o perioadă în care existau concedii. Deci marea parte a personalului îşi lua concedii. 

Sectorul aviaţiei din Europa şi-ar putea recupera pagubele înregistrate anul trecut în cel puţin cinci ani

Aşa că aglomeraţia ar putea fi şi mai mare. La fel şi timpii de aşteptare din aeroport. Mai ales că, numai în iunie, au trecut pe Otopeni peste 500.000 de pasageri. Iar în lunile următoare numărul va creşte până la 800 de mii. 

De pe urma angajaţilor care intră în şomaj tehnic timp de două luni, aeroportul ar urma să economisească milioane de lei. Asta în condiţiile în care, anul trecut, pierderile au fost de 146 de milioane de lei. 

Dan Andrei, expert aviaţie: Operatorii aerieni au pierderile care vin din faptul că nu operează, faptul că au trebuit să conserve avioanele. Dacă ai plătit asigurare, că trebuie să plăteşti, pe ăla nu-l interesează dacă avionul e în conservare sau zboară.

Sectorul aviaţiei din Europa a înregistrat anul trecut pagube de 56 de miliarde de euro. Abia într-un interval cuprins între 5 şi 10 ani ar putea fi recuperate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Sute de angajaţi ai CN Aeroporturi Bucureşti intră în şomaj tehnic: "Oricum vara era o perioadă a concediilor"