Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sute de mii de români cotizează la pilonul trei de pensii. Suma medie depusă lunar este de 150 de lei

Sunt şi români care se gândesc... nu cum să facă împrumuturi, ci să pună bani de-o parte pentru zile negre. Iar una din variante e pensia privată. Sute de mii de oameni cotizează la pilonul trei de pensii, care este opţional. Suma medie depusă lunar este de 150 de lei, arata datele ASF. Sunt însă şi alte posibilităţi de economisire. 

de Redactia Observator

la 15.06.2021 , 08:47

"Avem in cultura dorinta de a economisi. Din pacate in vremurile pe care le traim modalitatile de economisire si investire sunt prea putin cunoscute", a declarat economistul Dan Schwartz. Aşa că mulţi dintre noi ţinem banii la bancă, unde sumele sunt garantate în limita a 100 mii de euro de persoană. "Dacă Doamne ferește se întâmpla ceva cu banca respectiva, în 7 zile zile își primesc banii depusi, plus dobanzi, minus comisioane", a afirmat Irina Chitu, analist financiar.

Doar că e o metodă de economisire fără prea mult profit, mai ales că dobânzile la depozite au scăzut în ultima vreme. "Dacă facem un calcul la 5000 lei depusi pe un an de zile la oricare banca din romania poți sa câștigi maxim 171 lei la sfârșitul perioadei sau poți chiar sa pierzi 115 lei pt ca ai ales un depozit care are și comisioane mari și dobanda e mică", a explicat Irina Chitu.

Randamentul mediu al pilonului III pentru toate fondurile este la 6% pe an

Vezi și

Mai câştigaţi sunt cei care investesc în pensiile private, spun experţii. Randamentul mediu al pilonului III pentru toate fondurile este undeva la 6% pe an. Sunt puţin peste 530 mii de oameni în acest pilon, iar suma strânsă ajunge la 3 miliarde de lei. 

Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România: La pilonul trei sunt semnificativ mai puțini oameni întrucât aderarea și contributia continua presupun eforturi suplimentare. 

Un calcul simplu arată că la un salariu brut de 5300 de lei, dacă virăm lunar timp de 30 de ani câte 200 de lei, iar la finalul perioadei alegem să primim banii pe o durată de zece ani am încasa în jur de 1600 de lei pe lună, venituri suplimentare. "Ceea ce inseamnă de două ori mai mult decât inflaţia din aceasta perioadă, precum şi din comparatia cu sumele care ar fi fost economisite într-un depozit bancar în exact aceeași perioadă", a explicat Mihai Bobocea. Iar variante de economisire sunt mai multe. Un alt coş ar fi titlurile de stat, mai ales că acestea nu sunt impozitate. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » Sute de mii de români cotizează la pilonul trei de pensii. Suma medie depusă lunar este de 150 de lei