Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt au rămas fără tratament. MOTIVELE sunt incredibile
Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt sunt în pragul disperării. Oamenii spun că, de aproape o lună, au rămas fără tratament. Şi nu este prima dată. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au şi o explicaţie pentru aceste situații.
Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt sunt în pragul disperării. Oamenii spun că, de aproape o lună, au rămas fără tratament. Şi nu este prima dată. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au şi o explicaţie pentru aceste situații.
-Tratamentul este speranţa la viaţă. Vă daţi seama, în momentul în care el vede că nu mai are tratament, intră în panică.
Panica a fost sentimentul trăit săptămâni în şir de cei 223 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV-SIDA, din zona oraşelor Piatra-Neamţ şi Târgu-Neamţ. De la începutul lunii februarie, oamenii au trecut printr-o nouă criză a medicamentelor.
-Un bolnav de SIDA la ce se gândeşte el când vede că nu mai are tratament? Nu are rost să vă spun la ce se gândeşte...
- A murit cel mai longeviv director din România! Liviu Turdean s-a stins la 81 de ani
- Cele mai vizualizate știri pe Observator.TV
- Oprah Winfrey ar putea candida la preşedinţia Statelor Unite ale Americii (VIDEO)
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
Problema este cu atât mai gravă, cu cât oamenii nu au avut posibilitatea să-şi procure tratamentele din alte farmacii. Pentru că acestea se distribuie într-un circuit închis. Iar o comandă separată a tratamentului, oamenii nu au cum să o achite.
-Cea mai ieftină schemă pentru un pacient ar pleca de la 500 de euro aproximativ şi se poate duce până la câteva mii de euro pentru un pacient, pentru o lună.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, situaţia lipsei tratamentelor este cât se poate de reală. Totul a pornit după ce banii solicitaţi, în primă fază, pentru acest program, au fost estimaţi greşit.
-Sincopa are două cauze. Una este legată de o creştere a patologiei, pe care noi nu am prevăzut-o, iar în octombrie când am făcut cererea am apreciat la nivel istoric. Cea de-a doua cauză are ca origine faptul că există o anumită inflexiune bugetară pe programele nationale. Această sincopă a fost depăşită. Cu siguranţă nu ne vom mai întâlni cu ea în viitorul apropiat.
Problema a fost rezolvată de data aceasta printr-un împrumut de tratamente de la Iaşi. Ultima criză a medicamentelor pentru pacienţii cu HIV-SIDA din judeţul Neamţ a fost în 2015.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰