Antena Meniu Search
x

Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt au rămas fără tratament. MOTIVELE sunt incredibile

Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt sunt în pragul disperării. Oamenii spun că, de aproape o lună, au rămas fără tratament. Şi nu este prima dată. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au şi o explicaţie pentru aceste situații.

Vezi și

Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt sunt în pragul disperării. Oamenii spun că, de aproape o lună, au rămas fără tratament. Şi nu este prima dată. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au şi o explicaţie pentru aceste situații.

-Tratamentul este speranţa la viaţă. Vă daţi seama, în momentul în care el vede că nu mai are tratament, intră în panică. 

Panica a fost sentimentul trăit săptămâni în şir de cei 223 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV-SIDA, din zona oraşelor Piatra-Neamţ şi Târgu-Neamţ. De la începutul lunii februarie, oamenii au trecut printr-o nouă criză a medicamentelor. 

-Un bolnav de SIDA la ce se gândeşte el când vede că nu mai are tratament? Nu are rost să vă spun la ce se gândeşte... 

Pe acelaşi subiect

Problema este cu atât mai gravă, cu cât oamenii nu au avut posibilitatea să-şi procure tratamentele din alte farmacii. Pentru că acestea se distribuie într-un circuit închis. Iar o comandă separată a tratamentului, oamenii nu au cum să o achite.

-Cea mai ieftină schemă pentru un pacient ar pleca de la 500 de euro aproximativ şi se poate duce până la câteva mii de euro pentru un pacient, pentru o lună.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, situaţia lipsei tratamentelor este cât se poate de reală. Totul a pornit după ce banii solicitaţi, în primă fază, pentru acest program, au fost estimaţi greşit. 

-Sincopa are două cauze. Una este legată de o creştere a patologiei, pe care noi nu am prevăzut-o, iar în octombrie când am făcut cererea am apreciat la nivel istoric. Cea de-a doua cauză are ca origine faptul că există o anumită inflexiune bugetară pe programele nationale. Această sincopă a fost depăşită. Cu siguranţă nu ne vom mai întâlni cu ea în viitorul apropiat. 

Problema a fost rezolvată de data aceasta printr-un împrumut de tratamente de la Iaşi. Ultima criză a medicamentelor pentru pacienţii cu HIV-SIDA din judeţul Neamţ a fost în 2015. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Sute de pacienţi seropozitivi din judeţul Neamt au rămas fără tratament. MOTIVELE sunt incredibile