Guvernul promite bani pentru 500.000 de tablete pentru elevi și 5.000 de containere sanitare pentru şcolile cu toaleta în curte | Video
Guvernul pare să fi găsit "salvarea" pentru începutul anului şcolar. Promite bani pentru 500 de mii de tablete, pe lângă cele promise deja de ministrul Educaţiei, dezinfectanti, măşti şi surpriză - containere sanitare pentru şcolile care au toaleta în curte.
- Cinci mii de containere sanitare ar urma să fie împărţite în şcolile din România.
- Cele mai multe vor ajunge în sate, unde elevii încă merg la toaletă în curte.
Dar la sate, salvarea statului e doar un vis frumos. Directorii spun că se vor uita la ele ca la bibelou. Pentru că nu au nici măcar canalizare.
Cinci mii de containere sanitare ar urma să fie împărţite în şcolile din România. Cele mai multe vor ajunge în sate, unde elevii încă merg la toaletă în curte.
Claudiu Buca, producator de containere: Un containar cu grup sanitar înseamna dus, lavoare, toaleta.
Reporter: Cat dureaza să construiesti un astfel de containar sanitar?
Claudiu Buca, producator de containere: 3,4 zile.
Reporter: Şi 5 mii, cat avem noi nevoie?
Claudiu Buca, producator de containere: Un an.
Dar termenul nici nu mai contează. Chiar dacă ar fi gata mâine, containerele nu ar putea fi folosite în multe zone din ţară. În satul Larga-Jijia de lângă Iaşi, de exemplu, nu există reţea de canalizare. Copiii de la grădiniţă împart aceeaşi toaletă din curte cu cei de la şcoală.
Georgeta Scoica, îngrijitor: 4 cabine, pe partea cealalta, 5 cabine. Daca nu are nici legatura la canalizare nici apa curenta, atunci care e rostul lui, e exact ca cea pe care o avem atunci!
Singura soluţie ar fi un bazin de colectare. Altfel, copiii se vor uita la container ca la muzeu. Doamna îngrijitoare se gândeşte deja să-i găsească altă întrebuinţare.
La fel s-a întâmplat şi în cazul tabletelor primite de la Primărie. Copiii doar se uită la ele, pentru că le lipseşte semnalul.
Ministerul Educaţiei a comandat 250 de mii de tablete pentru elevii defavorizati din Romania pana in data de 10 septembrie. Este obligatoriu ca acestea sa aiba acces la internet timp de 24 de luni si un sistem de operare de tip android 10.
Obligatoriu este sa se poata atasa si o tastatura in cazul in care elevul ar enevoie si neaparat un sistem de control de la distanta pentru instalarea si dezinstalarea aplicatiilor si blocarea tabletei in caz de urgenta.
Procedura de achizitie nu e însă gata. Cel mai mare operator de telefonie mobilă din România a ofertat doar o treime din numarul total de tablete, asa ca exista sanse ca pentru restul. să fie reluată procedura. Asta înseamnă timp pe care statul nu-l şi-l mai permite în pragul noului an şcolar.
Cristian tanase, purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei: In conformitate cu documentatia de atribuire din SICAP, termenul de livrare este de 10 septembrie. Ofertele sunt analizate de o comisie coordonata de oficiul national de achizitii centralizate.
Guvernul a alocat in plus 100 de milioane de euro pentru alte 500 de mii de tablete. Care să ajunga pentru toată lumea. Nu se stie însă când şi cum se vor descurca profesorii sa facă lecţii LIVE cu elevii de acasă.
Cristian Ivănuță, director Scoala Larga Jijia: La noi ar trebui rezolvata problema in primul rand a internetului. În sălile de clasa nu avem internet tras, avem wireless in scoala dar nu e asa de puternic semnalul.
Nici măştile şi nici dezinfectanţii nu lipsesc de pe listă. 50 de milioane de euro au fost alocate pentru dotarea şcolilor cu echipamente de protecţie medicală.
Masca va fi obligatorie pentru copiii de peste 6 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că, pentru cei mai mici de cinci ani, nu este necesară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰